Kefil mağdurları: 3 ayda bir af çıkartan hükümete hakkımızı helal etmiyoruz

Kars'ta 1998'de devlet bankası tarafından verilen 'Toplu Köy İhracatı Grup Kredisi' müteselsil kefil mağdurları, 12 yıldır binlerce kamu alacağına ve vergiye af getiren hükümetin kendilerini hiçbir af kapsamına dahil etmemesine tepki gösterdi....

Google Haberlere Abone ol
Kefil mağdurları: 3 ayda bir af çıkartan hükümete hakkımızı helal etmiyoruz

Kars'ta 1998'de devlet bankası tarafından verilen 'Toplu Köy İhracatı Grup Kredisi' müteselsil kefil mağdurları, 12 yıldır binlerce kamu alacağına ve vergiye af getiren hükümetin kendilerini hiçbir af kapsamına dahil etmemesine tepki gösterdi.

Elektriğe, vergiye, telefona ve tutukluya her türlü konuya af gelmesine rağmen grup kefilliğine af gelmediğini hatırlatan mağdurlardan İbrahim Baki, o dönem aldığı krediyle bankanın kendisini bilgisi olmadan 20 kişiye kefil yazdığını iddia etti. Baki, "Hiç bana sormadan banka kefil yazmış. Haberim olsaydı en azından birinci veya ikinci derece akrabalarıma kefil olurdum." dedi. O dönem bankanın, beşikten mezara herkese kredi verdiğini aktaran Baki, "Muhtarlar liste olarak kimi verdiler ise o kişiler kredi aldı. Rakamda cüzi rakamdı, kış mevsimi olduğundan sözde hayvanlar için yem ve sair almak için krediye bulaştık. Kendi borcumu ödememe rağmen tahsilâtlarını almak için doğru düzgün işlem yapmayan banka, 2012'de vatandaşları icraya vermeye başladı. O tarihte icra kâğıdı eline geçen itiraz edip kendini kurtardı. Eline geçmediği zaman ise itiraz edemiyorsun ve kesinleşen icra ile karşı karşıya kalıyorsun. Ben de şehir dışındaydım itiraz edemedim. Bundan dolayı başka bir bankadaki 3 bin 500 TL parama el koydular." şeklinde konuştu.

Yaşadıkları karşısında ilgili bankayı ve ziraat odasını aradığını ifade eden Baki, şöyle konuştu: "2011'de hükümet bir yasa çıkarmış ve 1998 ile 2000'li yıllarında kullandırılan Toplu Köy İhracatı Grup Kredisi hariç diğer tüm kredilerdeki kefilliği sona erdirmiş. Sadece Toplu Köy İhracatı Grup Kredisi kefilliği ayrı tutulmuş. Hükümet 12 yıldır bütün kamu alacaklarına 2'şer 3'er kez af getirdi. Şu an yine yasalarla uğraşıyor ve 2 günde 3 günde bir yasa çıkarıp af yapıyor. Kefillikten dolayı düzenleme yapılmamasının amacı manası ne dedir? Onu anlamış değiliz."

Bin lira kredisine 5 bin 800 TL para ödediğini de hatırlatan Baki, "Yüzde 100 faizle çalışıyorlar. Kefilliğe niye af gelmiyor? Yeri geldiği zaman haktan hukuktan bahsedenler hak bunun neresinde? 16 yıllık kefilliğin peşine düşmüşsün öte tarafta 3 aylık vergiye af getiriyorsun. Bu hak mı? Ben bunu Kars AKP milletvekillerine de söyledim, Meclis'e dilekçe yazdım, Tarım Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığına, onlar da banka işidir diyor. AKP gerçekten adalet partisi ise buradaki adaleti sağlaması lazımdır. AKP'de kim konuşuyorsa haktan hukuktan bahsediyor, hak hukuk bu 615 yasanın neresinde? Hakkımızı helal etmiyoruz." açıklamasında bulundu. CİHAN

Yorumlar