Keçileri hastalıktan öldü, oğlakları da açlıktan ölecek

Kahramanmaraş merkez 12 Şubat ilçesine bağlı Bulutoğlu köyü Menzelet obasında küçükbaş hayvanlarda görülen ölümler hayvan yetiştiricilerini tedirgin ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Keçileri hastalıktan öldü, oğlakları da açlıktan ölecek

Kahramanmaraş merkez 12 Şubat ilçesine bağlı Bulutoğlu köyü Menzelet obasında küçükbaş hayvanlarda görülen ölümler hayvan yetiştiricilerini tedirgin ediyor. Son 10 gün içerisinde yaklaşık 300 adet küçükbaş hayvanın aniden telef olduğunu belirten yetiştiriciler, hastalığın köyün geneline yayılmadan önlem alınmasını istiyor. Hayvanlarını ahırlarından dışarıya çıkaramayan vatandaşlar, ölümlerin sırrının çözülmesini bekliyor. Ölümler nedeniyle oğlakların sütsüz kaldığını dile getiren üreticiler, sütten başka besin tüketmeyen oğlakların yeterli süt bulunamadığı takdirde açlıktan öleceğini ifade ediyor.

Bulutoğlu köyünde küçük baş hayvan yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlayan Ramazan ve Adem Gürbak kardeşler, son 10 günde 500 küçük baş hayvanın bulunduğu sürüsünden yaklaşık 300 adet keçi ve oğlağın acı çekerek öldüğünü söyledi. Yıllardır hayvan yetiştiriciliği yaptığını, ölümlerin sebeplerini bir türlü anlayamadığını belirten Ramazan Gürbak (46), telef olan hayvanlardan aldıkları numuneleri önce Tarım İl Müdürlüğü Laboratuvarları'na, sonra da Adana’ya gönderdiklerini ancak hastalığa bir teşhis koyulamadığını kaydetti.

Ölümlerin önce yavrularda başladığını anlatan Gürbak şöyle konuştu: “Seçim günü 3 tane yavruyla başladı. Biz bu kadar malın içinde bu normal dedik. Ertesi gün 15 tane yavru daha öldü. Veterinere gittik durumu anlattık, bize ilaç verdi kullandık, ama çözüm bulamadık. Bunun üzerine Tarım İl Müdürlüğüne durumu bildirdik, Adana’ya sevk edildi. Uzmanlar dizanteriden şüpheleniyor. Hastalığın yavrulardan annelerine geçmesinden korkuyorduk, nitekim o da oldu. Hastalığa kesin bir çözüm, teşhis konulamadı. Sürünün tamamını ilaçladık ama son 24 saat içerisinde 65 hayvan öldü. Yavrularla birlikte 500’ün üzerinde hayvan vardı. Şu ana kadar yaklaşık 300 tanesi öldü.”

"OĞLAKLAR SÜTSÜZ KALDI"

Sırrı çözülemeyen ölümler yüzünden oğlakların sütsüz kaldığını anlatan Gürbak, oğlaklar için yetkililerden yardım istedi. Hastalık yüzünden anneleri telef olan oğlakları otla beslemeye çalıştığını ancak başarılı olmadığını vurgulayan Gürbak, “Yetkililerden buna çare bulmalarını istiyorum, bu hayvanların gözümüzün önünde ölmelerine dayanamıyorum. Yavrular elimizde ölüyor. Açlar, süt yok, açlıktan ölecekler, alıp götürsünler. Günde yaklaşık 250 kilo süt içiyorlar bunu karşılayamıyoruz. Yavrular alınsın, anneleri hasatlıktan öldü, onlar da açlıktan ölmesin.” diye konuştu.

Emek vererek, besleyip büyüttüğü hayvanların gözünün önünde ölmesine dayanamadığını gözyaşı dökerek dile getiren Gürbak, “Gözümün önünde kaybolup gitmesine dayanamıyorum. Ne yapacağımızı bilemiyorum. Bitip gidiyor. Hastalığın ne olduğunu bilemiyoruz. Birilerine bulaşsa ben nasıl bunun altından kalkarım? İnsanlara bulaşmasından, köydeki diğer hayvanlara bulaşmasından korkuyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar