KDV'de E-iade Dönemi Başlıyor

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Katma Değer Vergisi’nde (KDV) yeni dönem için hazırladıkları çalışmayı kamuoyu ile paylaştı.

Google Haberlere Abone ol
KDV'de E-iade Dönemi Başlıyor

Yeni uygulamalarla birlikte Türkiye genelinde KDV iadelerinin elektronik ortamda takip edileceğini söyleyen Şimşek, “Bunu bütün Türkiye’ye Mayıs ayında yaygınlaştıracağız. Herhangi bir mükellefimizi talepte bulunduğu iadenin en son bulunduğu durumu hakkında, hangi memurun önünde hangi aşamada olduğu hakkında bilgi sahibi olacak. İade dosyasının hangi aşamalardan geçtiğini ve hangi aşamalardan geçmesi gerektiğini öğrenecek. Maliye Bakanlığı artık şeffaf olacak.” ifadelerini kullandı. 

Maliye Bakanı Şimşek, KDV'de yeni döneme ilişkin bilgileri basın toplantısıyla paylaştı. Bakanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Bakan Şimşek, KDV Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1985 yılından beri yayınlanmış olan 123 tebliği kaldırarak tek bir tebliğe dönüştürdüklerini aktardı. Şimşek, bu sayede mevzuattaki dağınıklığı önüne geçtiklerini belirtti; “Bunu yaparken mevzuatta ve hukukta yaşanan aksaklıkların da önüne geçmek için önemli düzenlemeler yapıyoruz. Bununla birlikte ifadeleri güncelledik. Konuları da dikkate alarak örneklerle daha açık ve anlaşılır bir hale getirdik.” diyen Şimşek, imar, inşa, tadil ve bakım uygulamalarını içeren istisna düzenlemelerinde proje uygulamasına geçtiklerini belirtti. Şimşek, “Mükellef bize önceden bir proje kapsamında hangi mallar alınacak onun listesini sunacak. Onaylı bir proje olarak bize gelecek ve hakikaten bu kapsamda yapılacak iadeleri ve istisnaları çok daha kolay takip edebileceğiz. İstisna uygulamalarında genel usül ve esasları açık bir şekilde ortaya koyduk. Tecil ve terkin uygulamalarından yararlanacak olan imalatçıların kapsamını tarımsal üretim yapanları da kapsayacak şekilde genişlettik. İlk defa tarımsal üretim yapanları da bu kapsama aldık.” diye konuştu. 

"İNDİRİMLİ TEMİNAT ORANLARINI DÜŞÜRDÜK"

Hızlandırılmış iade sisteminden yararlanma koşullarını hafiflettiklerini açıklayan Bakan Şimşek, “Bu çerçevede bilanço büyüklükleri, dört kriterden üçünü sağlamış olması yeterli sayılacak. Ayrıca çalıştırılması asgari işçi sayısını da 350’den 250’ye düşürdük. Bu uygulama büyük hacimli mükelleflerimizin KDV iadelerini herhangi bir inceleme olmaksızın ve 5 işgünü içerisinde almalarına imkan sağlamaktadır. Tebliğ çalışmasıyla bu uygulamadan daha fazla mükellefimizin yararlanmasına imkan sağlıyoruz. Daha önce sadece imalat ve ihracat yapan mükelleflerimizin yararlanabildiği indirimli teminat sistemini KDV iadesi alan tüm mükelleflerin gerekli şartları sağlaması kaydıyla yararlanabilir şekle dönüştürdük. İndirimli teminat uygulaması ile gerekli koşulları sağlayan mükellefler KDV iadelerini yüzde 100 teminat yerine sadece yüzde 4 ya da yüzde 8 oranında teminat göstererek alabilecekler. Bütün mükelleflerimiz üzerinde önemli bir yükü almış olacağız.” ifadelerini kullandı. 

"MÜKELLEFLERE İSPAT HAKKI TANIYORUZ"

Özel esaslara alınma kriterini belge ve işlemini gerçek mahiyetine bakarak belirlediklerini kaydeden Şimşek, özel esaslara alınmadan önce mükelleflerin yaptıkları işlemlerin gerçekliğini delil serbestesi içeresinde ispat etme imkanı sağladıklarını açıkladı. Şimşek, “Daha önce banka aracılığı ile ödeme yapılmış mı şartı vardı. Bu konu önemliydi. Bir tek vergi müfettişinin raporuyla binlerce mükellef bu kapsamda değerlendirilebiliyordu. Özel esaslar kapsamından çıkış için net belirlemeler ve kriterler getirdik. Özel esaslara alınma tarihinden itibaren aynı fiili belirlenen süreler içerisinden işlememe koşuluyla, sahte belge düzenleme raporu olanlar 5 yıl, sahte belge düzenleme tespiti olanlar 4 yıl, kullanma raporu olanlar 4 yıl, tespit edilenler 3 yıl geçtikten sonra müracaatlarına gerek kalmaksızın kapsamdan çıkartılacaktır. Bu uygulama ile tahminimiz 150 bin mükellefin özel esaslar kapsamından çıkacağı yönündedir.” değerlendirmesinde bulundu. 

"MALİYE BAKANLIĞI ARTIK ŞEFFAF OLACAK"

KDV iadelerine ilişkin Türkiye geneline uygulanacak yeni bir sisteme geçildiğinin bilgisini veren Bakan Şimşek, bu sayede mükelleflerin KDV iade taleplerini daha hızlı ve şeffaf bir şekilde yerine getirileceğini söyledi. Şimşek, “Mayıs ayında KDV İade Takip Sistemi’ni tüm Türkiye’de uygulamaya koyacağız. Bu kapsamda mükelleflerin online takip edecekleri bir sistemi hayata geçiyoruz. Bununla ilgili İstanbul’da yılbaşından bu yana pilot projemiz var. Bunu bütün Türkiye’ye Mayıs ayında yaygınlaştıracağız. Herhangi bir mükellefimizi talepte bulunduğu iadenin en son bulunduğu durumu hakkında, hangi memurun önünde hangi aşamada olduğu hakkında bilgi sahibi olacak. İade dosyasının hangi aşamalardan geçtiğini ve hangi aşamalardan geçmesi gerektiğini öğrenecek. Maliye Bakanlığı artık şeffaf olacak. Sistemin uygulamaya geçmesinden kısa süre sonra işlemin kaç günde sonuçlanacağını ekranda gösterilmesini planlıyoruz. Sadece bir levha asıp şu kadar günde iade edeceğiz demeyeceğiz. Bu elektronik ortamda KDV takip sistemi sayesinde, iade süreçlerinde yaşanan sorunları tespit ederek hızlı çözümler üreteceğiz. İadenin daha sağlıklı ve şeffaf yapılmasını sağlayacağız. İadeyi gerçekleştiren vergi dairesinin performansını ölçerek otokontrol sistemini sağlayacağız.” dedi.

Yorumlar