KCK'dan Öcalan'ın çağrısı sonrası ilk izahat!

Abdullah Öcalan'ın 'silah bırakın' çağrısı sonrası KCK ilk izahatyı yaptı ve anayasa değişikliği istedi.

Google Haberlere Abone ol
KCK'dan Öcalan'ın çağrısı sonrası ilk izahat!

KCK Yürütme Komitesi Eş Başkanı Bese Hozat, PKK’nın silah bırakması için hükümetin de mutabakata vardığı Dolmabahçe’deki 10 başlığın müzakere edilmesi, izleme heyetinin İmralı’daki görüşmeleri izlemesi, TBMM’de oluşturulacak 'Hakikatlerle Yüzleşme Komisyonu’nun çalışması, buna müsait yasaların çıkarılması ve anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi.

"ABDULLAH ÖCALAN YOL HARİTASINI ÇİZDİ"

Hozat, Kandil’de yapılan ve uydu vasıtasıyla Avrupa’dan yayın oluşturan 'Med Nuce’ kanalında yayınlanan röportajında, nevruzda Abdullah Öcalan’ın özgürleştirilmesi çağrılarının ön plana çıkarıldığını, milletvekilleri Leyla Zana ile Sırrı Süreyya lider ile görüşen Abdullah Öcalan’ın 'Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanması konusu için çabaları olduğunu anlattı. Hozat, Öcalan’ın Kuzey Irak’taki Kürt liderler Mesut Barzani ile Celal Talabani’ye yönelik mektuplar yazdığını, bu konu ile ilgili yol haritası çizdiğini söyledi.

"KARŞILIKLI EŞ ZAMANLI ADIMLAR ATILMALI"

İmralı’da ağırlaştırılmış hayat boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın nevruzda okunan mesajında, 28 Şubat’ta açıklanan 10 başlık altında izleme heyetinin de gözetiminde müzakerelere başlama çağrısı yaptığını, tarafların karşılıklı eş zamanlı, enlem adımlar atması gerektiğini anlattı. KCK’nın eş Başkanı Bese Hozat, PKK’nın silah bırakması için sürecin nasıl işlemesi gerektiğine ait şöyle dedi:
 
"Müzakereler esnasında izleme heyeti gerekirse taraflara uyarıda bulunmakta müdahale eder uzaklaşan yan varsa onu müzakereye çeker. Sağlanan mutabakatan müsait adımlar atılması gerekiyor. Nevruzdan sonra yapılan ilk görüşmede izleme heyetinin de dahil olması, 10 başlık altında resmi müzakerenin başlaması gerekir. Meclis’te 'Hakikatlerle Yüzleşme Komisyonu’ kurulur. Tarafların uzlaştığı 10 başlık altında mutabakatı ele alır. Bunun üstünde çalışır Meclis umumi kuruluna getirir ve tyükselişılmasını sağlar. Yasalarını çıkarması ve yeni bir anayasayı çıkarması gerekiyor. Bu süreçler yaşanır, somut gelişmeler adımlar atmış, hükümler çıkarmış, hür yurttaşlık temelinde düzenlemeler yapılırsa sağlanırsa PKK kongresini toplar; silahlı süreci noktalar. Yeni bir stratejik değişime gider. Devlet sorumluluklarını yaparsa silahlı savaş anlamsızlaşır."
 
Devletin atacağı somut adımlara göre, kendilerinin de süreci destekleyen eş zamanlı adımlar atacaklarını anlatım eden Hozat, Abdullah Öcalan’ın nevruz mesajındaki her kelimeye katıldıklarını, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın izahatlarının söylemde kalmaması gerektiğini ekledi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar