KCK sanıklarının avukatları tahliye dilekçesini geri çekti

Yasal değişiklikle tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinden sonra dün tahliye talebinde bulunan KCK sanıklarının avukatları bugün dilekçelerini geri çekti.

Google Haberlere Abone ol
KCK sanıklarının avukatları tahliye dilekçesini geri çekti

Yasal değişiklikle tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinden sonra dün tahliye talebinde bulunan KCK sanıklarının avukatları bugün dilekçelerini geri çekti. Mahkemenin dün 5 KCK tutuklusu hakkında 'dağa çıkabilirler' diyerek tahliye talebini reddettiğine dikkat çeken avukatlar, bu yaklaşıma tepki göstermek amacıyla 91 sanıkla dilekçeyi geri çektiklerini duyurdu. Sanıkların 5 yıllık tutukluluk süresi 14 Nisan’da dolacak. Bu sebeple KCK sanıklarının tahliyesinin seçimlerden sonra gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Alınan bilgilere göre, yapılan yasal değişiklikle tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinin ardından, KCK davası kapsamında ilk tutuklanan sanıklardan Serdar Ziriğ önceki akşam tahliye tahliye edildi. Dün de Ergenekon davasının tutuklu sanıkları tahliye edildi. Ardından Diyarbakır'da görülen KCK ana davası kapsamında tutuklu bulunan Mazlum Tekdağ, Hasan Hüseyin Ebem, Ercan Akyol, Hüseyin Yılmaz ve Mehmet Nimet Sevimli'nin avukatları tahliye talebinde bulundu. Peşinden de KCK'dan tutuklu diğer sanıklar tahliye dilekçeleri verildi. Avukatlar, toplamda 91 sanığın cezaevinden çıkması için mahkemeye müracaat etti.

Nöbetçi olan Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk olarak 5 sanıkla ilgili tahliye talebini değerlendirdi. Mahkeme, sanıkların üzerine atılı 'silahlı terör örgütün üye olmak, devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak, terör örgütü yöneticisi olmak, örgüt adına suç işlemek' suçlarının toplumda meydana getirdiği etki, ele geçirilen deliller ve kuvvetli suç şüphesinin varlığına dikkat çekti. Sanıkların delilleri yok etme ve terör örgütünün dağ kadrosuna katılma şüphesi bulunduğunu ileri süren mahkeme, tahliye talebinin reddine karar verdi. Mahkeme ayrıca, avukatların dilekçesinde belirttiği uzun tutukluluk süresine de değinerek, yargılama ve tutukluluk durumunun uzamasına, sanıkların mahkemeyi protesto etme, duruşmalara katılmama eylemlerinin neden olduğunu belirtti.

Sanık avukatları bu karara tepki gösterdi. Mahkemenin 3 gün içinde 7 bin 500 sayfalık iddianame ve 500 klasörlük ek dellileri incelemesinin mümküm olmadığını belirten avukatlar Mehmet Emin Aktar ile Cihan Aydın, ‘tüm sanıkların tahliyesi’ talebini geri çekti. Avukatlar, şu görüşleri dile getirdi: "Dava dosyasında beyanları bulunan ve gizli tanık oldukları için kimlikleri gizli tutulan tanıkların, baskı altına alınması, PKK-KCK örgütünün halen faaliyetlerine devam ediyor olması, müvekillerin tahliye edilmeleri durumunda örgütün dağ kadrosuna katılabilecekleri yönündeki tespitler, sanık vekilleri olarak bizleri de endişelendirmiştir. Bu nedenle mahkemenizin ve yargıçlarının gereksiz yere meşgul edilmemesi, yoğun iş yükü altındaki sayın yargıçların daha fazla mağdur edilmemesi için dilekçemizin mümkünse tarafımıza verilmesi, iadesi mümkün değilse işleme konulmaması, dilekçemizden ve tahliye taleplerimizden vazgeçtiğimizi beyan ederiz." CİHAN

Yorumlar