Kazı çalışmalarının sürdüğü Yumurtalık’tan tarih fışkırıyor

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde son dönemde bulunan yeni mozaiklerin, Adana turizmine çok önemli katkılar sağladığı belirtildi. Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, yeni bulunan mozaiklerin, Yumurtalık Ayaş...

Google Haberlere Abone ol
Kazı çalışmalarının sürdüğü Yumurtalık’tan tarih fışkırıyor

Adana’nın Yumurtalık ilçesinde son dönemde bulunan yeni mozaiklerin, Adana turizmine çok önemli katkılar sağladığı belirtildi.

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce yapılan açıklamada, yeni bulunan mozaiklerin, Yumurtalık Ayaş Antik Kenti’nin tarihine ışık tuttuğu ifade edildi. Son günlerde Yumurtalık’tan her gün yeni mozaiklerin açığa çıktığının belirtildiği aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yumurtalık sanki binlerce yıllık tarih uykusundan son yıllarda bulunan mozaiklerle uyanıyor. Döneminde zenginliğin, gücün ve ihtişamın göstergesi olarak villa tabanlarına döşenen mozaikler binlerce yıl toprak altında gizlenerek sanki o dönemi bize yaşatmak için gün yüzüne çıkmayı beklemiş. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün titiz çalışmaları sonucu ortaya çıkarılan mozaiklerle bir zamanlar bölgenin en önemli kentlerinden biri olan Antik Aigeai Kenti o ihtişamlı günlerine tekrar kavuşacak.”

Tarih boyunca Antik kentte yaşanmış zenginlikleri, ihtişamlı dönemleri günümüzde tekrar yaşatan küçük taşlardan bir nakış gibi döşenen mozaiklerin sırlarla dolu Antik Kentin büyülü dünyasına insanları çektiği belirtilen açıklamada, "Müzenin geçen yıllarda yaptığı kurtarma kazıları sonucu ortaya çıkarılan mozaiklerde; Eroslar hippokamposlar üzerinde balık tutarken ve olta ve ağ ile balık avlarken tasvir edilmiş. İlk defa Anadolu’da ve dünyada Eroslar yetişkin birer avcı pozisyonunda Yumurtalık mozaiklerinde tasvir edilmiş. Bu da mozaiğin arkeoloji dünyasında önemli ve ayrıcalıklı bir yer edinmesini sağlamış. Bugünlerde Arkeologlar Efes ve Zeugma Antik Kentinde bulunan yamaç villaları gibi burada da yamaca kurulan villalarda hummalı bir çalışma ile yeni mozaikli alanları ve binlerce yıllık kalıntıları gün yüzüne çıkarıyor. Mozaikler ve kalıntılar Yumurtalık Aigeai Antik Kenti’nin tarihine ışık tuttuğu gibi geleceğinde de yeni bir kilometre taşı olacak. Döneminde önemli bir liman Şehri olduğu için gerek ticaret gerek askeri gerekse dini inanç ve tedavi amacıyla akın akın insanların geldiği Antik Kent mozaiklerle eski ihtişamlı günlerine tekrar kavuşacak." denildi.

CİHAN

Yorumlar