‘Kazaların asıl nedeni taşeronluk sistemidir’

Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan trafik kazaları ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
‘Kazaların asıl nedeni taşeronluk sistemidir’

Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan trafik kazaları ile ilgili olarak bir açıklama yaptı. Daşkaya, “Ülkemizdeki yolların büyük bir bölümü duble yol, bölünmüş yol olarak yapıldı. Trafik kazaları azalacağı yerde artmaya başladı. Yaşanan trafik kazalarına lastiklerin ve sürücülerin neden olduğu açıklanmaktadır. Bunlar geçerli olsa da asıl neden taşeronluk sistemidir.” dedi.

Yol-İş Sendikası Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Kıyas Daşkaya, yolların büyük bir bölümünün duble yol ve bölünmüş yol olarak yapıldığını ancak kazaların azalacağı yerde, artmaya başladığını ifade etti. Daşkaya, “Gazeteler bu kazaları 'katliam gibi kaza' olarak sayfalarına taşıdılar. Kazalarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz. Yaşanan trafik kazalarına lastiklerin ve sürücülerin neden olduğu açıklanmaktadır. Bunlar geçerli olsa da asıl neden taşeronlaşmadır. Yolların büyük bölümü sathi kaplama yapıldığından kısa sürede yıpranmakta ve bozulmaktadır. Daha kısa sürede daha çok yol yapılmış, yolların yapımları taşeronlara verilmiştir. Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından biri olan Karayollarının içi boşaltılarak, uzmanlaşmış karayolcular dışlanarak bütün işler taşeronlara havale edilmiştir. Taşeronlar, daha çok kazanmak için bir yandan ucuz işçi çalıştırmayı, diğer yandan çabuk bozulan yolların bakımı, onarımı ve yeniden yapılması için kalitesizliği tercih etmişlerdir. Yaz aylarında çöken, kağıt gibi yırtılan, kayan yollar unutulmamalıdır. Karayollarında çalışan taşeron işçiler yargı kararına rağmen; kadroya alınmamıştır. Karayollarının yaptığı bütün işler anahtar teslimi ihaleyle taşeronlara verilmiştir. Taşeronun gözü paradan başka bir şey görmediği için; daha da önemlisi yeterli bilgi ve deneyimden yoksun oldukları için, yollarımız kazalara davetiye çıkarmaktadır.” diye konuştu.

“TAŞERONLARLA KAR MÜCADELESİ YAPILAMAZ”

Kar mücadelesinde zaman sınırı olmadığını kaydeden Başkan Daşkaya şunları söyledi: “Gece gündüz yoktur. Buzlu yolların tuzlanması kaçınılmazdır, işaret levhaları kazaların önlenmesinde önemlidir. Taşeronlarla kar mücadelesi yapılamaz. Yapıldığında da katliam gibi kazaların meydana gelmesi kaçınılmaz olur. Ülke gündeminin çok hızlı değişmesi nedeniyle, yaşanan katliamlar kısa süre içinde haber değerini yitirmekte ve gündemden düşmektedir. Oysa trafik kazaları ile ilgili rapor ve istatistikler, toplumsal faturanın oldukça ağır olduğunu ortaya koymaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, TÜİK, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı verilerine dayanarak yayımladığı 2012 Trafik Kazaları Raporuna göre; 2008-2012 döneminde trafik kazalarında her yıl ortalama 4038 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu, günde 11 yurttaşımızın öldüğü anlamına gelmektedir. Türkiye Yol-İş Sendikası Yönetim Kurulu; 'yoldan çıkma' şeklinde gerçekleşen ve yüksek ölümlere ve yaralanmalara sebebiyet veren kazaların taşeronluk sisteminden kaynaklandığını tespit etmektedir. Aynı sorunlar, Büyükşehirler Yasası nedeniyle 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerden sonra köy yollarında da yaşanabilecektir. 50 kilometrelik alana yetişemeyen belediyelerin, 200 kilometrelik alanlarda kar mücadelesi vermesini, yolların bakımını, onarımını yapmasını beklemek gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar