Kazakistan, bağımsızlığının 23. yıl dönümü Samsun’da kutlayacak

Türk Cumhuriyetleri’nden Kazakistan, bağımsızlığına kavuşmasının 23. yıl dönümünü Samsun’da ünlü kazak besteci Mukan Tölebayev'in doğumunun 100.

Google Haberlere Abone ol
Kazakistan, bağımsızlığının 23. yıl dönümü Samsun’da kutlayacak

Türk Cumhuriyetleri’nden Kazakistan, bağımsızlığına kavuşmasının 23. yıl dönümünü Samsun’da ünlü kazak besteci Mukan Tölebayev'in doğumunun 100. yılına ithafen ölümsüz eseri Birjan ve Sara Operası'nı icra ederek kutlayacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ile Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (Türksoy) iş birliğiyle sahneye konulacak Birjan ve Sara Operası’nı Samsunlu sanatçılar seslendirecek.

Atatürk Kültür Merkezi’nde bugün akşam yapılacak opera öncesinde Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, genel sekreter yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’u ziyaret etti. Ziyarette benzer bir etkinliği Vali Hüseyin Aksoy’un Mersin Valiliği sırasında da gerçekleştirdiklerini hatırlatan Türksoy Genel Sekreteri Kaseinov, desteklerinden dolayı Vali Aksoy’a Türksoy 20. Yıl Madalyası takdim etti.

Samsun’un Kazakistan’da çok ünlü bir şehir olduğunu ifade eden Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Samsun ve Mersin’in Türksoy’un iş birliği yaptığı iller arasında öncelikli yere sahip olduğunun altını çizdi. Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Fırat Purtaş ise Kazakistan’ın bağımsızlığının 23. yıl dönümünü Samsun’da kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Doç. Dr. Purtaş, “Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’nin 90. kuruluş yıl dönümüydü. Biz Türksoy olarak bunu 25 Ekim’de Astana’da kutlamıştık. Astana’da da Türkiye’nin en önemli bestekarlarından Adnan Saygun’u Yunus Emre oratoryosu, Kazakistanlı koro ve solistler tarafından icra edilmişti. Türk şef öncülüğündeki koroya Türk solistler de katılmıştı. Bugün de Kazakistan’ın bağımsızlığının 23. yıl dönümü. Bağımsızlığımızın 23. yıl dönümünü Samsun’da Ünlü Kazak Besteci Mukan Tölebayev'in doğumunun 100. yılına ithafen ölümsüz eseri Birjan ve Sara Operası ile kutluyoruz. Türkiye’den Samsun orkestrası çalacak, Samsunlu sanatçılar icra edecekler. İki ülke ve diğer Türk Cumhuriyetleri arasındaki kültürel ortaklık ve kardeşliğin güçleneceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

BETKİNLİKLER TÜRK DÜNYASI’NDA İŞ BİRLİĞİ SAĞLIYOR

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise Türksoy’un çalışmalarına destek vermeye devam edeceklerini söyledi. Türk dünyasının bir araya gelmesine katkı sağlayan genel sekreterin de bu konuda çok önemli gayretleri olduğunun altını çizen Vali Aksoy, “Kazakistan’ın en büyük bestekarlarının sergileyeceği bir etkinlik sebebiyle buradalar. Bu amaçla valiliğimizi ziyaret ettiler. Türk dünyası ile sanat dünyasını bir araya getiren ve çeşitli ülkelerde faaliyette bulunan Türksoy, bugün de Samsun’da. Türksoy’un daha önce görev yaptığım Mersin Valiliği sırasında da çok etkinlikte birlikte olma fırsatı bulmuştuk. Samsun’da da bu anlamda yapacakları faaliyetlerde kendilerine burada da destek olmaya devam ediyoruz. Türk dünyasının bir araya gelmesine katkı sağlayan sayın genel sekreterin de bu konuda çok önemli gayretleri var. Bu faaliyetlerle ülkelerin birbirlerini biraz daha yakından tanımaları, belirli alanlarda ortak faaliyette bulunmaları gibi birçok etkinliği kapsıyor. Bir etkinlikte, konserde farklı ülkelerden sanatçılar bir araya gelerek eser seslendirebiliyor, yorumlayabiliyorlar. Bu bir anlamda iş birliğini de sağlıyor. En önemlisi Türk kültürünü, değerlerimizi bizlerle paylaşıyor. Bu anlamda da Samsun’da bu tür etkinliklere ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar