Kazada ölen genç, 4 çocuklu babayı yaşama bağladı

Geçirdiği motosiklet kazasının ardından bitkisel hayata giren ve organları bağışlanan 17 yaşındaki genç, 4 çocuk babası Abdülhaluk Mutlu'ya ikinci hayatını yaşama fırsatı verdi.

Google Haberlere Abone ol
Kazada ölen genç, 4 çocuklu babayı yaşama bağladı

Geçirdiği motosiklet kazasının ardından bitkisel hayata giren ve organları bağışlanan 17 yaşındaki genç, 4 çocuk babası Abdülhaluk Mutlu'ya ikinci hayatını yaşama fırsatı verdi. Başvurduğu iki ayrı eğitim ve araştırma hastanesinden olumsuz cevap alarak, "Eve git ölümü bekle yapacak bir şey yok." denilen Mutlu, İstanbul'da başvurduğu hastanede 4 ay sonra organ nakli yapılarak eski yaşamına döndü. Donör aileyi tanımadığını söyleyen Mutlu, " Kendilerini tanısaydım, 4 çocuğumla karşılarına çıkar 'işte bana bunları bağışladınız' derdim." dedi.

Organ yetersizliği nedeniyle başvurdukları hastanede nakil yapılarak yeniden hayata dönen hastalar, Yedikule Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir araya geldi. İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Deniz, Kamu Hastanaleri Kurumu Başkanı Prof.Dr Ali İhsan Dokucu ve Yedikule Hastanesi'ndeki organ nakli biriminin başında bulunan Prof.Dr. Adnan Sayar'ın da katıldığı toplantıda, organ nakli konusunda gelinen nokta masaya yatırıldı.

Prof. Dr. Dokucu, Türkiye'de geçen yıl korna nakilleri de dahil olmak üzere 5 bin 449 organ nakli gerçekleştiğini belirterek, "Nakillerin büyük bir kısmını akrabadan almak suretiyle ki; bunların büyük kısmı böbrek ya da karaciğer, bir başka kişiye naklediyoruz. Bunun bazı riskleri var. Dünyada canlıdan nakil yapan sanıyorum en önde giden ülkeyiz. Çok mesafe aldık ama içerik olarak baktığımızda canlıdan organ almaktan dolayı açıkçası kritik edilecek bir konumdayız. Bunun sebebi de bizim sistemimiz maalesef beyin ölümü gerçekleşmiş olsa da yoğun bakımlardan yeteri kadar hasta, donör üretemiyoruz. Bir şekilde sistemimizde bazı tıkanıklıklar var." şeklinde konuştu. Bunun aşılmasının hastalar ve sistem adına çok önemli olduğunun altını çizen Dokucu, "Yönetici arkadaşlarımızın dirayetiyle işin yönetilmesi gerekiyor aksi halde organ bekleyen hastalarımız sessiz sedasız köşelerinde kaybedilmeye devam edecekler. Bir sessiz çığlık sonuçta toprağa defnedilmek durumunda kalacak." ifadelerini kullandı.

MOTOSİKLET KAZASI YAPAN GENÇ, BAŞKA BİR HASTAYA CAN VERDİ. VERDİ

Toplantıya katılan ve organ nakli ile adeta ikinci yaşamına başlayan Abdülhaluk Mutlu, isimli hastanın hikayesi organ naklinin olumlu sonuçlarının en güzel örneği oldu. Mutlu, organ yetersizliği nedeniyle gitmedik hastane bırakmamış. En son iki ayrı üniversite hastanesinde kapsamlı tetkiklerini yaptıran Mutlu, olumsuz cevap alınca hayatı karardı. En çok da "Eve git kalan günlerini iyi yaşa." şeklindeki sözlerle kahrolan Mutlu, İstanbul'da Yedikule Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Son bir umutla hastaneye kaydı yapılan Mutlu, 2012 yılı'nın 8. ayından itibaren umutlu bekleyişini sürdürdü. Aynı yılın Aralık ayında uygun organ bulunan Mutlu, hemen ameliyata alındı. Çarenin organ nakli olduğunu öğrendikten sonra umutlandığını anlatan Mutlu, önceki sürecini şöyle anlattı: "Ben nakilden önce 24 saat oksijenle yaşamak durumundaydım. Bugün gördüğünüz gibi karşısınızda çok sağlıklı bir insan olarak çıkabildim. Bunu sağlayan başta donör ailesi ve hastane ekibini minnet duyuyorum. Nakilden önce hayat yaşamıyordum. Hiç bir şahsi işimizi yapamıyordum. Ama nakilden sonra bunların hepsini rahatlıkla yapabiliyoruz. Hayata karışıp işimize gidebiliyoruz. Daha önce gittiğim iki hastanede bize 'gidin evde geri kalan ömrünüzü ölümü bekleyerek geçirin denildi. Bu hastaneye geldiğimizde demek ki yapılması gereken buymuş ve o yapıldı. İnşallah ülkemizde nakiller çoğalır."

Mutlu, donör ailesine ilişkin bilgilerin kendilerine verilmediğini sadece 17 yaşında hayatını kaybeden bir gencin akciğerinin kendisine nakledildiğini bildiğini belirtti. Mutlu, "Bir insana hayatta bağışlanabilecek en güzel şey herhalde ikinci bir hayattır. Onlar bana bunu bağışladılar. Kelimelerle ifade edilemeyecek bir mutluluk. Eğer tanışsaydım kendileriyle 4 tane çocuğum var benim, onlarla birlikte karşılarına geçer 'işte bağışladığınız hayat böyle bir hayattır' diye kendimizi onlara gösterirdik." şeklinde konuştu.

Emrah Demirci isimli diğer hasta da "Organ bulamayacağız diye ümitsizliğe kapıldığımız da oldu ama geçici bir duyguydu bu. Şu an gayet iyiyim, sizler gibiyim. 7-8 aydır çalışıyorum. Herkes gibi ben de sabah işe gidip akşam eve gidiyorum. Yeni bir hayat kurmuş insan olarak insanlar kendi başına gelmeyince bunun ne anlama geldiğini bilmiyor. Derin bir nefes almakla size dünyaları bağışlayabilirler. İnsanları daha duyarlı olmaya çağırıyorum." dedi.
CİHAN

Yorumlar