Kayseri’nin yürüyüş rotaları ve turizm keşif rehberi hazırlanıyor

Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ün talimatıyla yürütülen 'Kayseri Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi Projesi' çalışmalarında gelinen nokta, turizm sektörü temsilcileri ve bu alandaki sivil toplum kuruluşları ile paylaşılarak değerlendirildi.

Google Haberlere Abone ol
Kayseri’nin yürüyüş rotaları ve turizm keşif rehberi hazırlanıyor

Kayseri Valisi Orhan Düzgün’ün talimatıyla yürütülen 'Kayseri Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi Projesi' çalışmalarında gelinen nokta, turizm sektörü temsilcileri ve bu alandaki sivil toplum kuruluşları ile paylaşılarak değerlendirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıya Vali Orhan Düzgün başta olmak üzere Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya, tarihi ve kültürel mirası ile turizm potansiyeli yüksek ilçelerin kaymakamları, ilgili kamu kurumlarının yöneticileri ile turizm sektörü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Vali Düzgün, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, turizm sektörünün son yıllarda dünyada ekonomik açıdan son derece hızlı gelişmeler kaydettiğini söyledi. Kayseri’nin turizmine katkı sağlayacak yürüyüş rotalarının tespitine yönelik başlatılan çalışmalarda turizm sektöründeki paydaşlarla bir araya gelinmesini özellikle istediğini belirten Vali Düzgün, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerini önemsediğini ve projeye katkı sağlamalarını arzu ettiğini dile getirdi.

Türkiye’nin, dünyadaki 1 milyarı bulan turist hareketinden 35 milyonunu çekmeyi başarabilmiş, dünyanın en fazla turist kabul eden 7 ülkesinden biri olarak başarılı bir grafik çizdiğini ifade eden Vali Düzgün, şu bilgileri verdi: “Bu turizm hareketliliği ile Türkiye’ye gelen turist sayısı da giderek artıyor. Geçtiğimiz yıllarda dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen, turizmin önde gelen ülkelerinde turist sayısında azalma oluşurken, Türkiye bu krizi en iyi şekilde atlatarak turist sayısını ve gelirini artırmayı başarmıştır. Gelen 35 milyon turistin içerisinden maalesef yüzde 1’in altında bir rakamı Kayseri’ye geliyor. Kadim kent olarak isimlendirdiğimiz, tarihi geçmişe, pek çok kültürel mirasa ve doğal güzelliğe sahip olan Kayseri’nin turizmde de hak ettiği payı alabilmesi için bu çalışmaları hep beraber yapmalı ve birlikte çalışmalıyız. Turizmin gelişmesi için daha önce de bahsettiğim gibi 3 ana unsurun tamamlanmış olması gerekiyor. Birincisi; kolay ulaşım, ikincisi yeteri kadar konaklama kapasitesine sahip olmak, üçüncüsü de tanıtım. Ulaşım bakımından Kayseri, ülkemizdeki pek çok vilayete göre avantajlı. Özellikle havaalanının şehre çok yakın konuşlanmış olması, uçaktan inen turistlerin 15-20 dakika içerisinde kalabilecekleri otellerine ulaşması çok önemli. Erciyes Kayak Merkezi’ndeki otellere ve tesislere kısa sürede ulaşabiliyor olması çok ciddi avantaj. Kara yolu konusunda da son yıllarda yapılan duble yollar ve yolların standartlarında yapılan iyileştirmeler sonucunda da Kayseri yine şanslı iller arasında yer alıyor. Diğer üçüncü ve bugünkü toplantımızın ana konularından birisi olan tanıtımla ilgili de bugüne kadar kuşkusuz pek çok çalışma yapılmış. Kültür Müdürlüğümüzün, Büyükşehir Belediyesi’nin ve özel sektörün çalışmaları olmuş. Ancak tanıtım faaliyetlerine biraz daha ağırlık vermemiz gerekiyor.”

Vali Düzgün, Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi’nin proje çalışmalarını yürüten Ersin Demirel ve ekibinin Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Kültür Yolu Projesi ile ilgili olarak belediye yetkilileri ile de görüşerek gerekli koordinasyonu sağladığını ve işbirliğine gittiğini belirtti.
Yapılan tüm çalışmaların, Kayseri’nin bu alandaki değerini ve önemini ortaya çıkarmak adına gerçekleştirildiğini vurgulayan Vali Düzgün, turizm sektörü temsilcilerine çağrıda bulunarak görüş ve önerilerini mutlaka paylaşmalarını istedi. Düzgün, şöyle devam etti: "Projemizde sadece şehir merkezi değil, Soğanlı’dan başlayarak Pınarbaşı’ndaki Melikgazi Türbesi’ne kadar, Sultansazlığı’ndan Develi’deki kültür varlıklarına, kervansaraylara kadar bütün ilçelerimizi kapsayabilecek geniş kapsamlı bir proje çalışması yürütülüyor. Bunun içerisinde doğal güzellikler bakımından, kültür varlıkları bakımından tüm detaylar hassasiyetle inceleniyor, üzerinde çalışılıyor. Yürüyüş rotalarından dağ bisikleti rotalarına kadar, tur otobüslerinin uğrayacağı yerlerden yaya olarak görülebilecek alanlara kadar alternatif rotalar üzerinde çalışılıyor.”

Kayseri’nin, Selçuklu eserleri açısından önemini, “Selçuklu denilince akla gelen 3 kentten birisi Kayseri” sözleriyle anlatan Vali Düzgün, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek’in vefatı nedeniyle açılışına katılamadığı Selçuklu Eserleri Müzesi’nin de Kayseri adına önemli bir kazanım olduğunu ifade etti. Vali Düzgün’ün konuşmasının ardından, Proje Koordinatörü Ersin Demirel tarafından toplantıya katılanlara Kayseri’nin Turizm Rotaları’nın belirlenmesine yönelik çalışma hakkında sunum yapıldı. Kültür turizminde kültür rotalarının çok önemli bir yeri bulunduğuna dikkati çeken Demirel, sunumunda Kültür Turları, Doğaya Yolculuk, Alternatif Turizm Etkinlikleri Kış Sporları ve Tarihe Yolculuk Turları başlıklarını detaylarıyla anlattı.

Rotaların belirlenmesine yönelik eylül ayından beri arazi çalışması yürüten ekipte yer alan Atıl Ulaş Cüce de Kayseri’nin Kapadokya’nın başkenti olduğuna vurgu yaparak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Toplantının sonunda, Proje Koordinatörü Ersin Demirel ile Atıl Ulaş Cüce toplantıya katılanların görüş ve önerilerini dinledi, sorularını cevaplandırdı.



CİHAN

Yorumlar