Kayserili işadamları Irak’a çıkarma yaptı

Gelişen Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD) üyelerinin ihracat yapmalarına katkıda bulunmak amacıyla Kuzey Irak’a iş gezisi düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Kayserili işadamları Irak’a çıkarma yaptı

Gelişen Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD) üyelerinin ihracat yapmalarına katkıda bulunmak amacıyla Kuzey Irak’a iş gezisi düzenledi. Kuzey Irak’ta ticari görüşmeler gerçekleştiren iş adamları heyeti, ürünlerini tanıtma ve yatırım imkanlarını yerinde görme fırsatı buldu.

Anadolu İşadamları Federasyonu (ANFED) ve Türkiye İş Adamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) üyesi olan GESİAD ilk olarak Erbil’de Sanayi ve Ticaret Odası’nın misafiri oldu. Türkiye'ye geldiklerinde hiç yabancılık çekmediklerini belirten Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Soran Ebu Bekir Aziz, “Sizler de burada ülkenizdeki herhangi bir bölgeye gitmiş gibi hissedeceksiniz.” dedi. Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki 3 sınır kapısına ilerleyen dönemlerde 4 -5 tane daha sınır kapısının ekleneceğini söyleyen Aziz, “Bu sayede Türkiye ile ticaret 2’ye katlanacaktır. Bilindiği gibi Kuzey Irak’ta bulunan 2800 yabancı firmanın yarısı Türk firma, bizler bu sayıyı daha da yukarılara çekmek istiyoruz.” diye konuştu.

Kayserili iş adamlarına Kuzey Irak’a ticaret ve yatırım yapmaları konularında tavsiyelerde bulunan Aziz, şu ifadeleri kullandı: “Devlet sanayi, ziraat ve turizm için teşvikler veriyor. Erbil’de yatırım yapmak isteyen firmaların şube açmaları ya da Erbil Sanayi ve Ticaret Odası’na kayıtlı olmaları yetiyor. Erbil’de Türk bankaları mevcut, büyük yatırım projeleri Kalkınma Bakanlığı bağlanıyor ve 10 yıl vergi ödenmiyor, eğer yerli bir ortak varsa bu süre 15 yıla çıkarılıyor.”

Kuzey Irak iş gezisinde Erbil’deki Türkiye-Irak İş Adamları Derneği (TIBIA) üyesi iş adamlarıyla bir araya gelen heyet, dernek binasında üye iş adamlarıyla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. İkili iş görüşmelerinde ürünlerini tanıtma imkânı bulan iş adamları ardından fabrikalara ziyaretlerde bulundu.

Erbil’deki görüşmelerin ardından Süleymaniye'ye geçen heyet, burada Süleymaniye Ticaret Odası üyeleri tarafından karşılandı. Süleymaniye’de yine ikili iş görüşmeleri gerçekleştiren heyet, ürünleri tanıtma ve yatırım imkanlarını yerinde görme fırsatı buldu. CİHAN

Yorumlar