Kayseri’de 4 bin 100 mülteci ve sığınmacı yaşıyor

Kayseri’de 3 bin 350’si kayıtlı toplam 4 bin 100 civarında mülteci ve sığınmacının yaşadığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Kayseri’de 4 bin 100 mülteci ve sığınmacı yaşıyor

Kayseri’de 3 bin 350’si kayıtlı toplam 4 bin 100 civarında mülteci ve sığınmacının yaşadığı belirtildi. Zor şartlarda kalan mülteci ve sığınmacıların, genel olarak sağlık, barınma ve geçim sıkıntısı yaşadığı ifade edildi.

Dünya üzerinde değişik sebeplerle ülkesinden ayrılmak zorunda kalan yaklaşık 45,2 milyon insan var. Bu insanlar başka bir ülkede sığınmacı ya da mülteci statüsünde yaşam mücadelesi veriyor. Mülteci veya sığınmacıları barındıran ülkeler sıralamasında Türkiye 10'uncu sırada yer alıyor. Türkiye, Avrupa dışından gelen sığınmacılara ‘mülteci’ statüsü vermezken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) aracılığıyla başka bir ülkeye yerleştirilinceye kadar geçici ikamet sağlıyor. Türkiye’de 51 uydu ilde sığınmacı ve mülteci yaşıyor.

Ekim 2013 itibariyle BMMYK’ya kayıtlı Kayseri’deki sığınmacı ve mülteci sayısı ise toplam 4 bin 100 civarında. Bunlardan 2 bin 850’si kayıtlı olarak kentte kalırken, 900’ü de BMMYK’ya kayıt olmayı bekliyor. 500 civarında da kaydı başka illerde olan ancak güvenlik gerekçesiyle Kayseri’de barınan var. Daha çok İran, Afganistan, Irak ve Kırgızistan uyruklulara ev sahipliği yapan Kayseri, en fazla sığınmacının barındığı iller sıralamasında ise İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği’nin hazırladığı rapora göre, mülteci ve sığınmacılar, genel olarak sağlık, barınma ve geçim sıkıntısı yaşıyor. Bunların yanında sığınma başvurusunda gecikme, Türkiye’de kalış sürecinin belirsizliği, çalışma, ikamet ve sağlık gibi hizmetlerden yeterince yararlanamama da sığınmacıların yaşadığı diğer sorunlar. Kayseri’deki sığınmacı sayısının ciddi oranda artması sığınmacıların ev bulmakta zorlanması ve ev sahiplerinin kiraları artırması gibi problemleri de beraberinde getirdi. Sığınmacılar ve mülteciler barınma sorunlarını kendileri çözmek zorunda. Çok özel durumlar dışında devlet tarafından sağlanan herhangi bir barınma merkezi bulunmuyor. CİHAN

Yorumlar