Kayseri 2. Ana Bakım Merkez Komutanlığı, 15 kayar köprücü tankı üretti

Kayseri 2. Ana Bakım Merkez Komutanlığı kapılarını basın mensuplarına açtı. Merkezde M60 T tank projesiyle ilk kez bir Türk tankına reaktif zırh koruma kabiliyeti kazandırıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan paletli araçların...

Google Haberlere Abone ol
Kayseri 2. Ana Bakım Merkez Komutanlığı, 15 kayar köprücü tankı üretti

Kayseri 2. Ana Bakım Merkez Komutanlığı kapılarını basın mensuplarına açtı. Merkezde M60 T tank projesiyle ilk kez bir Türk tankına reaktif zırh koruma kabiliyeti kazandırıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan paletli araçların yenileştirilmesini, modernizasyonunu başarıyla yapan 2. Ana Bakım Merkezi, Türk ordusunun ihtiyacı olan 15 adet kayar köprücü tankı da üretti. Her biri 2.5 milyon Euro değerinde olan Kayar Köprücü Tankı Kara Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde kullanılıyor. Kanal ve nehir üzerine kurulan bu köprü sayesinde 70 tona kadar olan tankların geçişine imkan sağlıyor.

Kayseri’de bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı 2. Ana Bakım Merkezi Komutanı Bakım Albay İsmail Amanvermez, merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Amanvermez, 1954 yılında kurulan merkezin M48A5 T1/T2 tank modernizasyonu, TAMAY Tank kurtarıcı ve istihkam savaş aracı imalatı, M60T Tank modernizasyonu, M113 Zırhlı personel taşıyıcı modernizasyonu, Kayar Köprücü Tank üretimi ve M113 araçlara uygulanan çeşitli tadilat projeleri yapıldığını dile getirdi.

Albay Amanvermez, yaptıkları çalışma ile M60T tank projesiyle ilk defa bir Türk tankına reaktif zırh koruma (zırh delici tanksavarların çelik zırhı delerek geçmeden temas anında patlatılarak imha edilmesi) kabiliyeti kazandırdıklarını belirterek, şu bilgileri verdi; “Gücü 100 beygire çıkarılan ve yanar kovan teknolojisi kullanılan M60T tankına otomatik hedef takip sistemi ile hareketli halde atış kabiliyeti kazandırılarak vuruş gücü önemli ölçüde artırıldı. Komutanlığımız AQAP2110 NATO kalite güvence sistemi belgesine sahip. Komutanlığımız sürekli gelişme ve yenileşme içinde müşteri memnuniyetini de sağlamaktadır. Tank ve M113 Personel taşıyıcı araçlarla ilgili modernizasyon ve imalat faaliyetinde teknoloji merkezi haline gelen 2'nci Ana Bakım Merkez Komutanlığı halen Kara Kuvvetleri Komutanlığının en önemli projelerinden olan M113 araçlara uygulanan ateş destek otomasyon projesi ile kayar köprücü tankı imalat projesini yürütmektedir. 2. Ana Bakım Merkezi Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin seçkin bir birliği olmanın ve yüklendiği görevlerin haklı gurur ve onuru içindedir. Bununla birlikte seçkin personeli ve başarıyla gerçekleştirdiği modernizasyon projelerinden edindiği tecrübeyle verilecek her görevi başaracak azim ve kararlılıktadır.''

Merkezde üretilen 15 Kayar Köprücü Tank ise testleri başarıyla geçerek Kara Kuvvetleri Komutanlığınca kullanılmaya başlandı. Almanya ile ortak yapılan ve ilk 6 tanesi Almanya’da üretilen Kayar Köprücü Tankı 2012 yılından itibaren Kayseri’deki bu merkezde üretiliyor. Her biri 2.5 milyon Euro değerindeki tanklar, 70 tona kadar paletli ve lastikli araçları nehir ve kanallardan geçmesine imkan sağlıyor. Almanya’da üretilenlerle birlikte Türkiye’de 21 tane Kayar Köprücü Tankı var. Bütün orduların ihtiyacı olan bu tank sayılı ülke ordularında bulunuyor.

TANKLAR BÜTÜN TESTLERİ BAŞARIYLA GEÇİYOR

2. Ana Bakım Merkez Komutanlığı’nda modernizasyonu yapılan paletli araçlar buradaki pistte testten geçiriliyor. Türk subay, astsubay, mühendis ve işçisinin çabasıyla modernize olan tank ve zırhlı personel taşıyıcı ile kayar köprücü tankları performans testinden başarıyla geçti. Tanklar yüzde 30 yan eğik, yüzde 60 dik engel aşma, yüzde 45 meyilli araziden inme, kasis geçiş testi, 90 derece engel aşma, 2 metre 780 santimlik hendek geçme ve yüzme testlerinden tam not aldı.

Türkiye'de sadece 2'nci Ana Bakım Merkezinde imal edilen Kayar köprücü tankları 4 metre eninde, 26 metre uzunluğundaki köprü sistemiyle kanal ve nehirler üzerinde, ağırlığı 70 tona kadar olan ana muharebe tankları ile tekerlekli araçların geçmesine olanak sağlıyor.

CİHAN

Yorumlar