Kaymakam Soytürk, aromatik bitkiler üretim tesislerini gezdi

Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk, Amanoslar’daki bitki zenginliğinin fırsata çevrilmesi için projeler yapılması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Kaymakam Soytürk, aromatik bitkiler üretim tesislerini gezdi

Dörtyol Kaymakamı Recep Soytürk, Amanoslar’daki bitki zenginliğinin fırsata çevrilmesi için projeler yapılması gerektiğini söyledi.

Kaymakam Soytürk Dörtyol'da, 1989 yılından beri aromatik ve endemik bitkiler üzerine çalışma yaparak Amanoslar’dan toplanan adaçayı, kekik, defne, portakal, biberiye, murt, lavanta gibi bitkilerin yapraklarının preslenerek yağlarının alınma işleminin yapıldığı tesisi gezdi.

İşletme sahibi Sabahattin Özdemir’den bilgi alan Kaymakam Soytürk, Amanoslar’ın Payas-Dörtyol-Erzin hattında endemik ve aromatik bitki çeşitliliği açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Bu bölgenin Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı yerlerinden olduğunu aktaran Soytürk, “Bu işletmecimiz de yaklaşık 25 yıldır bu endemik bitkilerin yağlarının çıkartarak presleme sistemi ile sabun, şampuan, cilt bakım ürünleri, parfüm, kolonya sektöründe hizmet vermektedir. Yeni projeler ile bu elimizdeki fırsatları daha da iyi değerlendire biliriz. Amanos Dağları bu iş için son derece uygundur." dedi.

İşletme Sahibi Sabahattin Özdemir de her yıl kapasitelerini artırarak İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Kanada ve ABD’ye ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Geçtiğimiz yıllarda Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünleri Daire Başkanlığı ile yürüttükleri proje kapsamında Dünya Orman Forumu’nda sunum yaptıklarını dile getiren Özdemir, “Açtığımız stantlarda 150 ülkeye ürünlerimizi tanıtma imkânı bulduk. Dünya pazarında tıbbi ve aromatik bitkilere talep her geçen gün artmaktadır. Tıbbi bitki ihracatı yapan 110 ülke arasında Türkiye 18. sırada bulunmaktadır. Oysaki sadece Amanoslar dünya defne gereksiniminin yaklaşık yüzde 90’ını karşılayabilecek bir potansiyeldedir." diye konuştu.

Özdemir; özellikle portakalın, yaprağı, çekirdeği ve kabuğu ile adeta cilt için yaratılmış çok kıymetli bir nimet olduğuna dikkat çekti. Portakalın kabuğu ve çekirdeğinden elde edilen yağ ile portakal şampuanı, portakal sabunu, portakal esans ve parfümü ürettiklerini belirten Özdemir, “Portakal sabununun yüzümüzdeki kırışıklıkları giderebilme özelliğinin yanı sıra yine bu sabun ile vücudumuzdaki lekelerden de kurtulabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar