Kayak yaralanmaları menisküs yırtıklarına sebep olabiliyor

Kış sporları, sportif aktivitelerin en keyiflileri arasında olmasının yanında yarıyıl tatilinde de sıklıkla tercih edilen aktiviteler arasında geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Kayak yaralanmaları menisküs yırtıklarına sebep olabiliyor

Kış sporları, sportif aktivitelerin en keyiflileri arasında olmasının yanında yarıyıl tatilinde de sıklıkla tercih edilen aktiviteler arasında geliyor. Kış tatili için seçilen bölgeler hem kara hasret olanları tatmin ediyor hem de kayak sporları sayesinde adrenalin dolu bir tatil geçirilmesini sağlıyor. Bununla birlikte, kış sporları sırasında meydana gelebilecek sakatlanmalar, tüm tatilin keyfini kaçırmaya hatta uzun süreli tedaviler gerektiren sakatlıklar yaşanmasına sebep olabiliyor.

    Acıbadem Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener, kış sporları sırasında meydana gelen yaralanmaların çok çeşitli olduğuna dikkat çekerek “Karda meydana gelen yaralanmalarda havanın soğuk olması sebebiyle ağrı normalden daha az hissediliyor, bu yüzden yaralanmanın gerçek boyutu tespit edilmeli ve gerekli durumda hemen bir uzmandan destek alınmalı.” diyor.

    “KAYAK KAZALARININ YARIYA YAKINI DİZ YARALANMALARI”

    Prof. Dr. Nadir Şener, kış sporları sırasında meydana gelen sakatlanmaların, hafif zedelenmelerden hayatı tehdit edebilecek ciddi yaralanmalara kadar gidebildiğini ifade ediyor. Kayak sırasında meydana gelen kazaların yarıya yakının diz yaralanmaları şeklinde meydana geldiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şener, şu bilgileri veriyor: “Diz, hem kayarken hem de düşerken aşırı dönmelere ve açılmalara maruz kalıyor. En sık gözlenen yaralanmalar, ön çapraz bağ, iç yan bağı yırtığı ve iç menüsküs yırtığı. Üst tarafta ise kayak sopalarının çarpmasına bağlı el başparmak yaralanmaları, köprücük kemiği kırıkları ve omuz çevresi çıkıkları görülebiliyor.”

    “SNOWBOARD YARALANMALARI DA GİDEREK ARTIYOR”

    Snowboard’da ise daha çok üst taraf yaralanmaları, en çok da düşmelere sonucu el bileklerinin geriye doğru gerilmesine bağlı el bileği kırıkları görüldüğüne dikkat çeken Dr. Şener, çarpışmalara bağlı yaralanmalar da ise tüm kemiklerin kırılabildiğini kaydediyor. Özellikle de uyluk kemiği gibi uzun kemik kırıkları, boyun kırıkları, kafa içi yaralanmaları görüldüğünü vurguluyor.

    Kayak yaralanmalarını önlemede uygun ekipman seçiminin çok önemli olduğunu belirten Şener, doğru boyda kayak ve doğru sıkılıkta bağlanmış kayak ayakkabısının denge kontrolünü kolaylaştırması sebebiyle kazalardan önemli ölçüde koruduğunu söylüyor. Bununla birlikte ders almak ve tecrübe edinene kadar kontrollü kayak yapmak gerekiyor. Pist seçiminin de önemli olduğunu vurgulayan Şener, herkesin tecrübesine uygun, yeteri kadar karla kaplı olan ve düzeltilmiş pistleri kullanması gerektiğini dile getiriyor.

    KAR KAZALARINDAN SONRA İLK MÜDAHALE NE OLMALI?

    Soğuğun etkisiyle ağrıların olması gerekenden daha az hissedildiğinin altını çizen Şener, bunun da yaralanmanın gerçek boyutunun fark edilmesini önleyebildiğini ifade ediyor. Bu durumda kazanın şiddetinin ve yaraların doğru tahlil edilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Şener, yaralanmalar sonrasında ilk müdahalede yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor: “Yaralanmanın boyutu tespit edilmeli. Yaralanan bölgeye, yarayla birebir temas ettirmeden kar kompresi yapılmalı. Yaralanma sonrasında, ağrının az olmasına aldanıp spor yapmaya devam edilmemeli. Mutlaka bir süre dinlenilmeli. Ağrı kendini göstermeye başlıyorsa bir uzmana başvurulmalı.” CİHAN

Yorumlar