Kayahan’a uygun ilik bulunmazsa lösemi olacak

Bir tür kemik iliği hastalığı olan Myelodsplastik Sendromu’na (MDS) yakalanan Kayahan Navroz (15) bir hafta içinde uygun ilik bulunmazsa lösemi hastası olacak. Gözyaşları içinde çocuğunun durumunu anlatan anne Cevahir Navroz, iliğin acilen...

Google Haberlere Abone ol
Kayahan’a uygun ilik bulunmazsa lösemi olacak

Bir tür kemik iliği hastalığı olan Myelodsplastik Sendromu’na (MDS) yakalanan Kayahan Navroz (15) bir hafta içinde uygun ilik bulunmazsa lösemi hastası olacak. Gözyaşları içinde çocuğunun durumunu anlatan anne Cevahir Navroz, iliğin acilen bulunması gerektiğini söyledi. Anne Navroz,

”Yardım için yetkililere yalvarıyorum.” dedi.

Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde oturan Kayahan Navroz, 6 ay önce MDS adında bir tür kemik iliği hastalığına yakalandı. Okulda birden bire yere yığılan Kayahan Navroz, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yatak yetersizliği yüzünden Navroz, Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Yapılan testler sonucunda Navroz’un kan değerleri çok düşük çıktı. Vücudu kan üretmeyen gence acil ilik nakledilmesi gerektiği söylendi. Ancak anne, baba, kardeşi ve birçok akrabasından alınan doku örnekleri uymayınca ilik nakli için acı bekleyiş başladı. Oğlunun acil ilik nakli beklediğini söyleyen anne Cevahir Navroz, iliğin bir hafta içinde bulunmaması halinde çocuğunun durumunun çok kötüye gideceğini, ilik naklinin de işe yaramayacağını söyledi.

Cevahir Navroz,”Oğlum İlik nakli bekliyor. Yalvarıyorum bir an önce sağlığına kavuştursunlar yavrumu. Türkiye’de maalesef ilik bankası yokmuş. İlik nakli bekliyorum ve bu konuda her türlü yardımı muhtacım. Bir an önce yavrumu kurtarsınlar.” şeklinde konuştu.

Hastalığının ilk zamanlarında bayıldığını ve bunu da annesine anlattığını söyleyen Kayahan Navroz, şikâyetlerinin artması sonucu acil servise gittiklerini ve orada bayılmasıyla hastalığı fark ettiklerini söyledi. Kayahan, ”Bu hastalığın iyileşmesi için sadece kemik iliği lazım. Uygun donörün bulunmasıyla ilik nakli yapılması gerek. İlik henüz bulunmadı ama Almanya’da havuz sistemi olduğu için oradan geliyor. Türkiye’de ise henüz ilik nakli bankası yok.” ifadelerini kullandı.

'OKULA GİDEMEDİM'

Bu konuda yardım beklediğini belirten Kayahan Navroz, ”Okula birinci dönem gidebildim. İkinci dönem gidemedim. İkinci dönem okulu dondurdum ve eğer iyileşirsem seneye gideceğim. Enfeksiyon kapma ihtimalim olduğu için gittiğim hastane ortamı da pis. Karşısında inşaat alanı var buda benim için tehlike oluşturuyor.” dedi.

'UYGUN İLİK BULUNMAZSA HASTALIK LÖSEMİYE ÇEVİRECEK'

Oğluna bir hafta içinde uygun iliğin bulamaması durumunda lösemi hastası olacağını söylen Baba Demir Navroz,”Yetkililerden rica ediyorum, yakın zamanda bu işe el atsınlar. Bizim gibi binlerce bekleyenler var. Yetkililerden maddi-manevi yardımda bulunmalarını istiyorum. Tedavi süreci devam ediyor. Sürekli kan alıyor ve bunu almazsa çocuk fenalaşıyor. Kan alma haftada 1-2 defa oluyor. Son bir hafta önemli eğer bulunmazsa ilik hastalığı, lösemiye çevirecek. Uygun iliğin biran evvel bulunmasını istiyoruz. Maddi zorluklardan dolayı Kocaeli’ye gitme noktasında da bile sıkıntı çekiyoruz ama komşuların yardımlarıyla otobüsle gidip geliyorum.” dedi.

CİHAN

Yorumlar