Kayadan oyma yeraltı seramik müzesi Kapadokya’da açıldı

Dünyanın ilk kayadan oyma yeraltı seramik müzesi Kapadokya’da hizmet vermeye başladı. Nevşehir’in Avanos ilçesinde 5 nesilden beri çanak ve çömlek üretimi ve satışı yapan Tüysüz ailesi tarafından hizmete kazandırılan müzede 500’e...

Google Haberlere Abone ol
Kayadan oyma yeraltı seramik müzesi Kapadokya’da açıldı

Dünyanın ilk kayadan oyma yeraltı seramik müzesi Kapadokya’da hizmet vermeye başladı. Nevşehir’in Avanos ilçesinde 5 nesilden beri çanak ve çömlek üretimi ve satışı yapan Tüysüz ailesi tarafından hizmete kazandırılan müzede 500’e yakın seramik ve çanak ürünü sergileniyor.

Bin 500 metrekarelik kapalı alan içerisinde 15 metre yerin altında oluşturulan Yeraltı Çanak ve Seramik Müzesi hakkında bilgi aktaran işletme sahibi Güray Tüysüz, böyle bir müze oluşturma fikrinin müşterilerinden geldiğini belirtti. Müşterilerinin 'Atalarınızdan kalan çömlekleri ve seramikleri görebilir miyiz” diye yüzlerce soru sonrasının ardından bu müzeyi yapmaya karar verdiğini kaydeden Tüysüz, “Bunun neticesinde tarihi eserleri 15 yıldır topluyorum. Son 5 yıldır da müze inşaatı ile uğraştık. Yeni tamamlayabildik. Müzenin açık alanı bin 500 metrekaredir. Müzede üç ana bölüm bulunuyor. Her ana bölümünde kendi içerisinde 8-10 odası var. İlk bölümde ilkçağdan 20. Yüzyıla kadar olan Anadolu’da yapılan, orijinal eserleri sergiliyoruz. İkinci bölümde son yüzyıla ait dünyaca ünlü seramik sanatçılarımızı ve onların eserlerini sergiliyoruz. Üçüncü bölümde ise sergi salonumuz, kafeteryamız ve kütüphanemiz var. Burada sanatçılarımız resim, heykel, fotoğraf ve seramikten yaptıkları eserlerini sergileyebilecek. Sonuçta burası memleketimize hizmet edecek bir Kültür Merkezi’dir.” dedi.

GÜNDÜZ MÜZE, AKŞAM KÜLTÜR MERKEZİ

Buraya gelen turistlerin önemli bir kısmının Türkiye’yi az gelişmiş Ortadoğu ülkesi olarak gördüğünü ifade eden Tüysüz “Maalesef yabancı ziyaretçilerin çoğu ülkemizi az gelişmiş bir Ortadoğu ülkesi olarak görüyorlar ve o önyargıyla ülkemize geliyorlar. Müzenin içine girince fikirleri değişiyor. Saygıyla ayrılıyorlar, çok keyif alıyorlar. Açıkçası bizden böyle projeler beklemiyorlar. Gördükten sonra kültürümüze daha fazla ilgi duymaya başlıyorlar. Şu anda müzede 500’e yakın eser bulunuyor. Yeni eserlerde almaya devam edeceğiz. Burası gündüz çömlek ve seramik müzesi olarak faaliyet gösterecek. Akşamları ise müze ortamında toplantı, seminer, müzik konserleri, kokteyller organize edilebileceğiz. Bu proje Türkiye’de bir ilktir. Tahmin ediyorum dünyada da kendi konseptinde bir ilk olacak. Müzemiz yerin 15 metre altına kuruldu." bilgisini verdi.

15 YILLIK BİR HAYAL

15 yıl önce böyle bir projenin geliştiğini anlatan Tüysüz, “Bu proje benim için 15 yıllık bir hayaldi ve güçlü bir istekti. Bu istek öyle büyüktü ki, sonuçta gerçekleşti. Bu noktaya gelene kadar çok sayıda engeli aşmak zorunda kaldık. Projemize resmi makamlarımızdan da, kültürlü insanlarımızdan da destek gördük ve görmeye devam ediyor. Elindeki eserleri müzeyi gördükten sonra hibe edenler bile oldu. Bir Alman firması müzemizin komple kalorifer tesisatına sponsor oldu. Ahiler Kalkınma Ajansı 160 bin lira tutarında hibe desteği verdi. İnanmayanların olumsuz önerileri de olmuştu. Buradaki ana mesele kayanın müsaade etmesiydi. Kaya sert ve sağlam çıkmasaydı bu proje olmazdı.“ diye konuştu.

RESMİ AÇILIŞ TEMMUZDA

Temmuz ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katılmasının planlandığı bir törenle Kapadokya Yeraltı Seramik Müzesi’nin resmi olarak hizmete kazandırılmasının planlandığını vurgulayan Tüysüz “Projede ana çıkış noktamız, memleketimize ve gelecek nesillere bir müze yaparak hediye bırakmaktı. Bu ticari bir proje değil, gönülden gelen kültürel bir projeydi. İnanıyorum ki, burada yapacağımız etkinliklerle, müzede sergileyeceğimiz eserlerle burası artık ülkemizin bir değeri olacak ve herkes bu müzeyi gezmeye gelecek. Ya da burada yapacağımız etkinlikler zihinlerde izler bırakacak. Çünkü farklı ve insanları etkileyen bir mekan oldu” dedi. CİHAN

Yorumlar