Kaya tuzu hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor

Yozgat'ta bulunan mağaralardan çıkartılan ve daha çok yollardaki buzlanmaya karşı kullanılan kaya tuzu, bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.Yozgat'ın Yerköy ilçesi Sekili köyünde iki asırdan daha fazla bir süredir işletilen...

Google Haberlere Abone ol
Kaya tuzu hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor

Yozgat'ta bulunan mağaralardan çıkartılan ve daha çok yollardaki buzlanmaya karşı kullanılan kaya tuzu, bazı hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.

Yozgat'ın Yerköy ilçesi Sekili köyünde iki asırdan daha fazla bir süredir işletilen mağaralardan iş makineleri marifetiyle çıkartılan kaya tuzu, bazı hastalıklarda tedavi amaçlı da kullanılıyor. İnsan vücudunun ihtiyacı olan elementlerin kaya tuzundan karşılanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, kaya tuzunun astım, bronşit gibi alt solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği gibi, cildin güzelleştirilmesi, yüzlerde bulunan aknelerin giderilmesi, antidepresan özelliğinin yanında stres alıcı yanında bulunduğunun altını çiziyorlar. Tuz kristalinin eritilip, içerisinde 20 dakika kadar durdurulması halinde bacak ve kol ağrılarının gitmesiyle birlikte ferahlamayı da sağladığına vurgu yapan uzmanlar, "Tansiyon hastalarında ekseriyetle tuz kısıtlanır. Fakat bazı hastaların vücudunda sodyum seviyesi düşükse tuz kısıtlandığında farklı sorunlar olabilir. Bu hastaların özellikle kaya tuzu tüketmeleri tavsiye edilmekte." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yaygın olarak Yozgat'ın Sekili köyü ile birlikte Çankırı, Nevşehir'in Hacıbektaş, Kırşehir Tepesidelik, Kars Kağızman ve Iğdır Tuzluca'da kaya tuzu üretimin yapıldığı, bu konuda dünyanın rezerv açısından en şanslı ülkenin Türkiye olduğu bildirildi.

"VALİ YAZICI'YA HEDİYE"

Çankırı'da kaya tuzu kullanılarak şifalı ürünlerin üretimini yapan işletmenin Yozgat'ta açtığı standı ziyaret eden Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı'ya işletme sorumlusu Salih Uzun tarafından kaya tuzundan yapılan gece lambası hediye edildi. İşletme yöneticisi, Vali Yazıcı'yı bilgilendirirken kaya tuzundan tuz lambaları, tuz sabunları, tuz yastıkları, ayak ağrıları ve ayak kokularını giderici tuz imalatında bulunduklarını, ürünlerin insan sağlığı açısından şifa kaynağı olduğunu bildirdi.

Yozgat İl Genel Meclisi Başkan Vekili Ali Açıkgöz ise Sekili'de bulunan havzada üretilen kaya tuzunun özelliklerinin bir komisyon tarafından araştırılıp, neler yapılabileceği konusunda çalışma başlatabileceklerini söyledi.

CİHAN

Yorumlar