Katliam gibi kazada, işçileri kasada taşıyan şoförün 15 yıla kadar hapsi istendi

Sakarya’nın Pamukova ilçesinde, ayva hasadına giden 8 kadının hayatını kaybettiği, 12 kişinin de yaralandığı katliam gibi kazanın soruşturması tamamlandı.

Google Haberlere Abone ol
Katliam gibi kazada, işçileri kasada taşıyan şoförün 15 yıla kadar hapsi istendi

Sakarya’nın Pamukova ilçesinde, ayva hasadına giden 8 kadının hayatını kaybettiği, 12 kişinin de yaralandığı katliam gibi kazanın soruşturması tamamlandı. Hazırlanan iddianamede, işçileri yasak olmasına rağmen kamyonet kasasında taşıdığı ve aşırı hız yaptığı gerekçesiyle kusurlu olduğu öne sürülen sürücü ile servis olarak kullanılması yasak olan aracı işçi taşınmasına tahsis ettiği iddia edilen şirket sahibi hakkında 15 yıla kadar hapis istendi.

Geçen yıl 30 Eylül sabahında D-650 Karayolu’nun Hayrettin köyü yakınlarında meydana gelen kazada, ayva hasadına giden tarım işçilerinin bulunduğu H.Y. yönetimindeki 06 DK 3124 plakalı kamyonet, yoldan çıkarak çeviz ağacına çarptı. Aracın kasasında bulunan 6 kadın işçi yere düşerek, aracın şoför mahalinde sıkışan 2 kadın işçi de çıkan yangın sonucu yanarak öldü. Aralarında sürücü ve çocukların da bulunduğu 11 kişi de yaralandı. Kazayla ilgili Pamukova Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Tutuksuz sürücü H.Y. ifadesinde nakliye şirketinde şoför olarak çalıştığını, kullandığı aracın şirkete ait olduğunu ve araçta taşıdığı işçilerin ücretini de şirketin ödediğini ileri sürdü. Olay günü seyir halindeyken aracın aniden sağa doğru çektiğini öne süren H.Y., yanındaki bayanların çığlık atarak panik yaptıklarını ve aracın yoldan çıktığını ve bunun dışında bir şey hatırlamadığını iddia etti.

Şirket sahibi K.A. ise kendi şirketinde yevmiye karşılığında çalışan H.Y'nin şirkete ait araçla bahçeden ayva taşıması gerekirken kendisinin bilgisi dışında tanımadığı insanları kamyonete bindirerek çalışmaya götürdüğünü ileri sürdü.

Soruştuma sonucunda hazırlanan iddianame Sakarya Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
İdddiamede, kaza tespit tutanağına göre, araç sürücüsü H.Y'nin aracın hızını aracın, yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uydurmadığı için kusurlu olduğu öne sürüldü. Raporda, sürücünün aşırı hız yaparak servis olarak kullanılması yasak olan araç ile işçi taşımak suretiyle kusurlu davrandığı öne sürüldü. İddianamede, şirket sahibi K.A. da servis olarak kullanılması yasak olan aracı işçi taşınmasına tahsis etmek suretiyle kusurlu davranmakla suçlandı.
İddianamede, sürücü H.Y. ile şirket sahibi K.A. hakkında 'taksirle birden fazla kişinin ölmesine ve birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmak' suçundan 3 yıldan 15 yıla kadar hapisleri istendi. Sürücü için ayrıca ehliyetine 3 yıl süreyle el konulması talep edildi. CİHAN

Yorumlar