Kaşoba köyünde kurulan süt sağım platformu tanıtıldı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'ndan yapılan yüzde 50 hibe desteği ile kurulan 'Küçükbaş Hayvanlar İçin Süt Sağım Platformu'nun tanıtımı programı Kaşoba köyünde yapıldı.Programa Karaman Valisi Murat Koca,...

Google Haberlere Abone ol
Kaşoba köyünde kurulan süt sağım platformu tanıtıldı

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'ndan yapılan yüzde 50 hibe desteği ile kurulan 'Küçükbaş Hayvanlar İçin Süt Sağım Platformu'nun tanıtımı programı Kaşoba köyünde yapıldı.

Programa Karaman Valisi Murat Koca, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Mustafa Akış, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Yeşiltaş, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Süleyman Selim Akkuş, MEDAŞ İl Koordinatörü Sıtkı Ebiloğlu, daire müdürleri, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'ndan yüzde 50 hibe desteği ile kurulan Küçükbaş Hayvanlar İçin Süt Sağım Platformu'nun kaliteli çiğ koyun sütü üretimini sağlamasının yanında işgücü ve zaman tasarrufu sağladığını belirterek, platform ile 20 koyunun aynı anda sağılabildiğini ve önemli ekonomik faydalar getirdiğini ifade etti.

Daha sonra koyun sağım işleminin katılımcılara gösterildiği programda İşletme sahibi Yüksel Öcal verdiği bilgilerde, “Daha önce 5-6 kişi ile yaklaşık 5 saat süren sağım işi için günlük yarım yevmiye olarak kadın sağımcılara bir sağım sezonu boyunca 12.500 TL ücret ödemekteydim. Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı'ndan yüzde 50 hibe ile 17.600 TL ödeyerek aldım, 20 başlık süt sağım ünitesi ile 500 baş sağmal koyunumu iki kişi ile 2,5-3 saatte hijyenik olarak sağmaktayım ve sağılan sütleri de soğutma tankında muhafaza ederek daha yüksek ücretten pazarlamaktayım. Sağım ünitesine ödediğim parayı yaklaşık bir sağım sezonunda amorti ettim. Bu makineyi tüm yetiştiricilerimize tavsiye ediyorum” dedi.

Vali Murat Koca’da böyle bir tesis ve yatırımı tüm koyun yetiştiricilerinin bilmesi gerektiğini ve bunun görülmesi için tüm yetiştiricilerin buraya gelerek görmelerini gerektiğini belirterek, bu konuda gerekenin yapılması konusunda Valilik olarak hazır olduklarını ifade etti. CİHAN

Yorumlar