Kasık fıtığına kapalı ameliyatla tedavi

Ayağa kalkınca, öksürünce ya da zorlanınca kasık bölgesinde oluşan şişlik kasık fıtığının belirtisi olabiliyor. Öyle ki karın duvarı farklı nedenlerle yırtılıyor ve iç organları bu yırtıktan dışarı çıkarak ağrı ve şişlik...

Google Haberlere Abone ol
Kasık fıtığına kapalı ameliyatla tedavi

Ayağa kalkınca, öksürünce ya da zorlanınca kasık bölgesinde oluşan şişlik kasık fıtığının belirtisi olabiliyor. Öyle ki karın duvarı farklı nedenlerle yırtılıyor ve iç organları bu yırtıktan dışarı çıkarak ağrı ve şişlik oluşturuyor bazen de hiç belirti vermiyor. Ancak bu sorununun mutlaka cerrahi operasyonla tedavi edilmesi gerekiyor.

Konur Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. İmam Bakır Batı, tedavi konusunda şu bilgileri veriyor: "Fıtık, karın duvarındaki bir yırtıktan kaynaklandığı için tedavisi ameliyat. Nadiren operasyon riski yüksek hastalarda takip de önerilebiliyor. Ameliyatında da açık ve kapalı ameliyat yöntemleri uygulanabiliyor. Açık ameliyat yönteminde fıtığın olduğu kasığa 6-7 cm’lik bir kesi yapılıyor ve buradan girilerek fıtık içindeki organlar karın içine atılıyor. Sonrasında yırtık bölgenin üstü dikiliyor. Çoğunlukla dokular zayıf olduğundan dolayı bu dikilen bölgenin üzerine ayrıca sentetik bir fıtık yaması (mesh) yerleştiriliyor."

KAPALI (LAPAROSKOPİK) AMELİYAT NASILDIR?

Dr. Batı, kapalı ameliyat konusunda şunları dile getiriyor: "Laparoskopik ameliyatta 3 adet küçük delikten girilerek bir ince kamera vasıtasıyla fıtık bölgesine ulaşılıyor ve fıtığın içi boşaltıldıktan sonra aynı açık ameliyattaki gibi yama konuluyor. Açık ve kapalı ameliyatta birbirinin benzeri işlemler yapılsa da, kapalı yöntemde ağrı daha az hissediliyor."

Batı, kapalı ameliyatın üstünlüklerini şöyle sıralıyor: "Çift taraflı fıtıklarda 3 küçük delikten her iki tarafı ameliyat etme imkanı tanıyor. Fıtığı tekrar etmiş açık ameliyatların yeniden ameliyat edilebiliyor. Ameliyat sonrası hissedilen ağrı azalıyor. Ameliyat sonrası dönemde normal hayata ve işe dönme zamanı kısalıyor. Kozmetik olarak belli belirsiz iz kalıyor. Hastaya yemek konusunda herhangi bir kısıtlama yapılmıyor. Ameliyattan kısa süre sonra araba kullanılabiliyor."

CİHAN

Yorumlar