KAŞİD Başkanı Kuru: Taşeron işçilik sistemi Soma’da çöktü

Kamu Şirket İşçileri Derneği (KAŞiD) Başkanı Adem Kuru, Soma'da meydana gelen maden faciasından ortaya çıkan gerçeğin yine değişmediğini ve yıllardır söyledikleri emeğin sömürüsü taşeron işçi uygulamasının Soma'da da facianın...

Google Haberlere Abone ol
KAŞİD Başkanı Kuru: Taşeron işçilik sistemi Soma’da çöktü

Kamu Şirket İşçileri Derneği (KAŞiD) Başkanı Adem Kuru, Soma'da meydana gelen maden faciasından ortaya çıkan gerçeğin yine değişmediğini ve yıllardır söyledikleri emeğin sömürüsü taşeron işçi uygulamasının Soma'da da facianın nedenleri arasında olduğunu savunarak "Geleceği insanların iki dudağı arasında olan az paraya çok iş yaptırılan ve iş garantisi olmayan Taşeron İşçilik uygulamasının kaldırılmasını istemekte ne kadar haklı olduğumuzu ispatlamıştır.” dedi.

Soma’da meydana gelen maden faciasında devlet adına madeni işleten şirketin gayri resmi olarak taşeron firmalarla çalışması, taşeronlaşmanın acı boyutlarını gözler önüne serdi.

Yıllardır taşeron işçilik uygulamasının kaldırılması ile ilgili açıklamalar yaptıklarını anlatan KAŞİD Başkanı Adem Kuru Maden faciasından sonra ortaya çıkan gerçeğin yine değişmediğini belirterek, “Soma'da olayın en büyük sebeplerinden biri yıllardır söylediğimiz emek sömürüsünün diğer adı olan taşeron işçilik uygulamasıdır.” şeklinde konuştu.

“FARUK ÇELİK İSTİFA ETMELİ”

Kuru, bu olayın baş sorumlusu olarak gördüğü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in istifa etmesini isteyerek şöyle devam etti: “Sorumluluğun esas sahibi yasaları ve kanunları çıkartan mercilerdir. En başta İş sağlığı ve güvenliği yasasını çıkarttıktan sonra takibini ve denetimini yapmayan yaptıkları zamanda tespit edilen eksiklerin takibini yapmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır. Ülke geneli taşeron işçilik uygulamasının artması emeğin değersizleştirilmesi ve gerekli tedbirlerin alınmamasının baş mimarı da aynı kurumdur. Yıllarca Taşeron İşçilik uygulamasını çözeceğiz diye insanları uyutan emeği değersizleştiren Sn. Faruk Çelik, yaptığı hatanın neticesinde Soma ilçesinde ki facia tüm gerçekleri ortaya çıkartmıştır. Zamanın da gerekli önlemlerin ve tedbirlerin alındığı Taşeron İşçilik uygulamasının kaldırıldığı bir yasa çıkartılmış olsaydı bugün özelleşmiş olan maden sektörü devlet elinde kalacak ve çalışanlar iş garantili işçiler olacaktı.”

    Madencilerin güvensiz bir ortamda çalışarak evlerine ekmek götürmeye çalıştığını anlatan KAŞİD Başkanı Adem Kuru, “İşine geliyorsa çalış işine gelmiyorsa çalışma mantığıyla Avrupa Standartlarının altında çalıştırılan maden işçileri yerin km’lerce altında ekmek parası kazanmak için her sabah ailesiyle helalleşerek işine gidiyor ve mesaisi bittiğinde şükürler olsun bugünde ölmedik diyerek evine geri dönüyor.” ifadesini kullandı.

    "SENDİKA YETKİLİLERİ GÖREVİ BIRAKMALI"

    Maden kazasında yetkili sendikanın da suçlu olduğunu savunan Adem Kuru, işçilerin haklarını savunamayan sendika yetkililerinin istifa etmesini isteyerek şunları söyledi: "Aynı zaman da maden İşçilerini Sendikalarına üye yaparak yetkili konumuna gelip denetim ve iş güvenliği konusun da önlemlerin alınmasında öncülük yapamayan işçileri uyarmayan ilgili sendika veya sendikaların öncelikle soma şube yetkililerinin ve genel başkanlarının da başarısız yönetim işçi hakları konusundaki tedbirsizliklerden ötürü görevinden derhal istifa etmeli ve yerine gerçekten bu göreve layık yapabilecek insanlar gelmelidir."

    Soma’daki faciadan ders alınması gerektiğini kaydeden Kuru, "İnşallah Soma da yaşanan bu olay bir daha yaşanmaz ve ilgili herkesin gerekli tedbirler almasına vesile olur. Taşeron işçilik uygulamasında ısrar edildikçe bu tür olaylardan kaçınılması mümkün değil ve her daim yaşanabilir.” uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar