Kaşar ve gravyerin 150 yıllık tarih serüveni sergileniyor

Türkiye'de kaşar ve gravyer denilince akla Kars'ın Boğatepe köylüsü kurdukları, Çevre ve Yaşam Derneği (ÇEVDER) ile Kars kaşar ve gravyerinin 150 yıllık tarihini ortaya çıkardı. Dernek bu çalışmasını düzenlenen bir sergiyle kamuoyuyla...

Google Haberlere Abone ol
Kaşar ve gravyerin 150 yıllık tarih serüveni sergileniyor

Türkiye'de kaşar ve gravyer denilince akla Kars'ın Boğatepe köylüsü kurdukları, Çevre ve Yaşam Derneği (ÇEVDER) ile Kars kaşar ve gravyerinin 150 yıllık tarihini ortaya çıkardı. Dernek bu çalışmasını düzenlenen bir sergiyle kamuoyuyla paylaştı.

    Kars merkez Faik Bey Caddesi üzerinde Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı sergi salonunda gerçekleştirilen sergiye Kars Vali Yardımcısı Cevat Uyanık ve il protokolünün yanı sıra vatandaşlar katıldı. ÇEVDER ve Tarih Vakfı'nın öncülüğünde Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) desteğiyle gerçekleştirilen proje hakkında bilgi veren İlhan Koçulu, kökleri 19. yüzyıla dayanan Kars peynirciliğinin İsviçre Alplerinden Güney Kafkasya’ya uzanan hikayesini anlatan sergilerinin İstanbul’un ardından Kars’ta görücüye çıktığını aktardı.

    Kars'ın ve peynirin meraklılarını bu uzun hikâyeyi izlemeye davet eden Koçulu, 'Alplerden Kafkaslara Kars Peynirciliğinin 150 Yıllık Tarihi' sergisi ile Anadolu'nun bu kültürel mirasının gelecekte de aynı lezzet ile kültür turizmine katkı sağlamasının amaçlandığını belirtti.

    

    Tarih Vakfı üyesi Ozan Torun proje kapsamında yürütülen araştırmalar neticesinde, İsviçre’nin Gruyere ve Emmental bölgelerinden Kars'a gelen peynircilerin üretim teknikleri ve zengin doğal kaynakların bir araya gelmesi sonucunda ortaya çıkan Kars'la özdeşleşen gravyer peynirinin Anadolu topraklarıyla tanışmasının Sanayi Devrimine kadar uzanan bir yolculuğunun olduğunu kaydetti.

    Serginin açılışını yapan Vali Yardımcısı Cevat Uyanık ise Kars'ın çok büyük değerleri olduğunu bunların saymakla bitmeyeceğini ve bir değerinde Boğatepe köyü ile beraber kaşarlarının olduğunu söyledi. Uyanık, "Bu çalışmayla ortaya çıkan verileri merakla görmek istiyoruz." dedi.

    1 Haziran'a kadar açık olacak sergi, Kars peynir meraklılarını bekliyor. CİHAN

Yorumlar