Kars'ta balıklar baştan kokmaya başladı, çevre sağlığı tehdit altında

Kars Çayı'nda meydana gelen toplu balık ölümleri sonrası binlerce balık temizlenmeyince kokmaya başladı. Vatandaşların, balıkların baştan kokmaya başladığını ifade ettikleri çevre felaketinde valilikten ise henüz bir açıklama yapılmadı....

Google Haberlere Abone ol
Kars'ta balıklar baştan kokmaya başladı, çevre sağlığı tehdit altında

Kars Çayı'nda meydana gelen toplu balık ölümleri sonrası binlerce balık temizlenmeyince kokmaya başladı. Vatandaşların, balıkların baştan kokmaya başladığını ifade ettikleri çevre felaketinde valilikten ise henüz bir açıklama yapılmadı. Vatandaşlar çaya kokudan yaklaşamıyor.

İnsan sağlığını tehdit edecek boyuta geldiği vurgulanan balık ölümlerinin sebeplerinin başında gösterilen ve aşırı maliyetten dolayı arıtılamadığı belirtilen peynir altı suyu ‘şırat’. Diğer taraftan, açıklama yapan Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Genel Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık, balık ölümlerinin sel nedeniyle oluştuğunu iddia etti.

Kırpık, 14 Temmuz 2014 günü Kars Çayı'nda meydana gelen toplu balık ölümlerinin yerel ve ulusal basında yer almasıyla birlikte, KAÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Çitil ve Prof. Dr. Hidayet Metin Erdoğan ile birlikte Kars Çayı'nın kampus alanı içerisinden geçen kısımlarını tamamen inceleyerek, toplu balık ölümlerinin nedenini belirlediklerini açıkladı.

Ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elemanlarınca ve üniversitenin ilgili birimlerince ölü balık ve su numuneleri alınıp tahlil edilerek, ölüm nedeninin belirlenmesi yönünde girişimlerde bulunulduğunu belirten Kırpık, sel nedeniyle balıkların oksijensiz kalarak öldüklerini ileri sürdü.

"BİLİMSEL OLMAYAN AÇIKLAMALAR YERSİZDİR"

Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık, yerel gazeteye yaptığı açıklamada, "Yaptığımız ön inceleme sonucu, 13 Temmuz 2014 günü Sarıkamış kırsalına ani ve şiddetli yağmur yağması sonucu sel meydana gelmiştir. Sarıkamış kırsalına çok şiddetli yağan yağmur kısa sürede sele dönüşmüş ve derelere toprakları taşımış, dereler de Kars Çayı ile birleşerek adeta çamur seli şeklinde akmasına neden olmuştur. Çok kısa sürede meydana gelen bu olay, Kars Çayı'nda yaşayan canlılar için bir felaket olmuştur. Suda yaşayan organizmalar sudaki erimiş oksijeni kullandıklarından çamurdan dolayı oksijensiz kalmışlar ve havasızlıktan dolayı suyun sığ ve kenar yerlerine doğru hava almak için çıkmaya çalışarak orada ölmüşlerdir. Kenar ya da sığ yerlere gelen balıklar havanın normal oksijenini kullanamadıkları için kısa sürede ölmüşlerdir.

Kars Çayı'na doğrudan ya da dolaylı olarak karışan ve canlıları tehdit eden herhangi bir atık, kimyasal vs. karışımı bulunmamaktadır. Ayrıca, çeşitli kurum ve kuruluşlarca bu konu ile ilgili yapılan bilimsel içerik taşımayan açıklamalar yersiz ve önemsizdir." dedi.

CİHAN

Yorumlar