Karkamış kazılarını dünya gündemine taşımaya çalışacaklar

Gaziantep’in Suriye sınırında devam eden ve dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış'taki kazı çalışmaları, Gaziantep Kulübü ve Turizm Derneği’nin işbirliğinde düzenlenecek konferansla masaya yatırılacak. 28 Mayıs...

Google Haberlere Abone ol
Karkamış kazılarını dünya gündemine taşımaya çalışacaklar

Gaziantep’in Suriye sınırında devam eden ve dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış'taki kazı çalışmaları, Gaziantep Kulübü ve Turizm Derneği’nin işbirliğinde düzenlenecek konferansla masaya yatırılacak.

28 Mayıs tarihinde Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ‘Gılgameş’in Şehri Açığa Çıkıyor’ başlıklı konferansta, Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti, ‘Karkamış Antik Kenti ve Devam Eden Kazılar’ konulu bir sunum gerçekleştirecek. Karkamış konusunu şehrin gündeminde tutmak istediklerini söyleyen Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereççi, “Karkamış ve burada yapılan kazılar, Gaziantep’in kültürel ve turizm geleceğini oluşturuyor. Zeugma nasıl önemliyse ondan 3-5 misli daha öneme sahip Karkamış Antik Kenti var. Bunu bilenler var, bilmeyenlerimiz var. Onun için biz böyle bir konferans düzenlemeye karar verdik. Bir çok insan da bu konuda bilinçli değil maalesef. Kazı başkanından rica ettik. Bu konferansa gelecek yapılan kazıların mahiyetini anlatacak. Bu sadece başlangıç. Hep beraber göreceğiz ki Karkamış konusu Zeugma gibi, Gaziantep’in, Türkiye’nin ve dünyanın gündeminde olacak.” şeklinde konuştu.

Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Hülya Akkaya ise Gaziantep’in sadece sanayi kenti olarak değil, tüm dinamikleriyle gündemde olmasını istediklerini belirtti. Bunun için de Zeugma’nın bir örnek olduğunu vurgulayan Akkaya, “Bir döneme kadar alan mayınlı bölge olduğu için giriş sıkıntılıydı. Şimdi de savaştan dolayı Suriye’ye yakınlığı dolaysıyla sıkıntılı. Ama tüm bunlar geçecek. Tarih ortaya çıakcak. Tarihi dokularımıza, geçmişimize sahip çıkarsak, çocuklarımıza bırakacağımız belgelerle tarih destanı oluşur. Bundan sonra da etkinlikler devam edecek.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar