Kardiyoloji Uzmanı Gündüz: Elbise üzerinden de tansiyon rahatlıkla ölçülebilir

Fethullah Gülen Hocaefendi’nin BBC Televizyonu’na verdiği mülakat sırasında ceket kolunun üzerinden tansiyonunu ölçtürmesi eleştirilerini doktorlar yersiz buldu.

Google Haberlere Abone ol
Kardiyoloji Uzmanı Gündüz: Elbise üzerinden de tansiyon rahatlıkla ölçülebilir

Fethullah Gülen Hocaefendi’nin BBC Televizyonu’na verdiği mülakat sırasında ceket kolunun üzerinden tansiyonunu ölçtürmesi eleştirilerini doktorlar yersiz buldu. Yöntemin bazı durumlarda doktorlar tarafından hastalarına uygulandığını belirten Fatih Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mahmut Gündüz, Hocaefendinin tansiyonunun ölçüldüğü cihaz ile hem ses, hem gözle tespit yapıldığını belirtti. Gündüz, “Bunun doğruluk oranı nedir? Elbiseyi çıkarttığı durumda elbise ile ölçtürülen tansiyon 0.5 mm/civa daha yüksek çıkar. Kardiyolojik olarak da çok farklılık arz etmez.” dedi.

Dr. Mahmut Gündüz, tansiyonun ölçülme şekline ilişkin dünya çapında standartlaşmış teknikler bulunduğunu ve ölçüm yapılırken teorik olarak hastanın dinlenmiş ve hareketsiz bir ortamda bulunması gerektiğini anlatı. Gündüz, “Bebeklerde ayaklardan da ölçüyoruz ama genelde her iki koldan da ölçüyoruz. Bunlar teorik tansiyon bilgileri. Bunların dışında pratikte diyelim ki hasta acil servise geliyor. Zaman kazanmak için tansiyonunu elbise üzerinden de ölçüyoruz. Çünkü ortam müsait olmayabiliyor, o sırada bir an önce tansiyon ve nabız bilgilerini almak gerekiyor. Elbise üzerine takılan manşon kısmı elbise üzerine sıkıştırılıp radial nabız da kontrol edilerek tansiyon ölçülebiliyor.” diye konuştu.

Elbise üzerinden ölçülen tansiyonun çıplak tenle ölçülen tansiyona göre çok düşük bir oranda fark edebileceğini belirten Gündüz, “Bunun doğruluk oranı nedir? Elbiseyi çıkarttığı durumda elbise ile ölçtürülen tansiyon 0.5 mm/civa daha yüksek çıkar. Kardiyolojik olarak da çok farklılık arz etmez. Anında müdahale etmek ve çok kısa süre içinde işlemleri tamamlamamız lazım” şeklinde konuştu.

Televizyonda Fethullah Gülen Hocaefendi ile yapılan röportaj izlediğini ve Hocaefendi’nin üzerindeki elbisenin rahat olduğunu, sıkmadığını gördüğünü belirten Gündüz, “ Öyle bir ortamda tansiyonu ölçen doktorun da manşonu doğru takıp radialden de nabzını alarak tansiyonu ölçtüğünü gördüm. Son derece doğru bir yöntem. Oradaki ortamın yoğun olduğunu, Hocaefendi’nin kolunu açıp çıkararak tansiyon ölçtürmesi için zamanının olmadığını düşündüm. Doktor bey de Hocaefendi’yi yakından tanıdığı için mesela tansiyon değeri 170 yerine 175 çıkmıştır. O zaman doktor, elbiseli ölçüldüğünde tansiyonun 175 yerine 170 çıkacağını bildiği için kliniğinde de herhangi bir değişiklik yaptırmayacağından bu ölçümü normal kabul eder. Bugün bizim acil servislere gidilsin, ortam olmayan müsait olmayan durumlarda bu şekilde bol miktarda tansiyon ölçtüğümüzü görürler. Teorik olarak bu farklıdır ama kliniğe bu her zaman yansıyacak diye bir şey yoktur.” ifadesini kullandı.

Hocaefendi’nin zaten hipertransif bir rahatsızlığı var. Sıkmayan bir elbisenin üzerinden, steteskobu da gömleğin altına koyarak yapıldı. Gönül isterdi ki Hocaefendi rahat bir ortamda bulunsun, tansiyonu ölçülsün, nabzı alınsın. Ama Sağlıkta her zaman gönlün istediği gibi olmuyor, pratikte daha farklı oluyor. Sıkça karşılaştığımız için bize normal bir hadise gibi geldi.” şeklinde konuştu.

Dr. Gündüz, klinikte bir hastası üzerinde de aynı uygulamayı göstererek tansiyon ölçtü. Hastasının çıplak koldan tansiyonu ile üzerinde giysi varken ölçtüğü tansiyonu gösteren Gündüz, her iki durumda da çok yakın hatta aynı değerlerin çıktığını belirtti.

CİHAN

Yorumlar