Karda eller cepte yürümeyin!

Liv Hospital Ortopedi Travmatoloji Bölümü’nden El, El Bileği ve Dirsek Cerrahı Doç.

Google Haberlere Abone ol
Karda eller cepte yürümeyin!

Liv Hospital Ortopedi Travmatoloji Bölümü’nden El, El Bileği ve Dirsek Cerrahı Doç. Dr. Ayhan Kılıç, karda eller cepte yürünmemesi gerektiğini söyledi. Kılıç, “Eller cepte yürürken olası düşme durumunda elle yumuşatma yapmanız mümkün olmaz. Düşme durumunda avuç içlerinin yere bakması sağlanmalı bu omurga ve kalçalarda yaşanacak travmayı azaltacaktır.” dedi.

Doç. Dr. Ayhan Kılıç, ufak bir düşmeyi en az hasarla atlatmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi. Kılıç, çoğu zaman dengemizi yitirdiğimiz anda refleks olarak yaptığımız ilk hareketin, yere düşerken elimizle korunmak ya da bulabildiğimiz herhangi bir şeye tutunarak bedenimizi korumak olduğunu söyledi. Kılıç, “Düşmenin yaralayıcı etkisini kısmen de olsa hafiflettiğimiz bu hareketlerle genellikle el bileği, dirsek ve omuz eklemlerimizi daha doğrusu bunları oluşturan kemik, kas ve bağlarımızı yaralarız. Özellikle el bileğinde yoğunlaşan yaralayıcı kuvvetler bu bölgede genellikle şişmeye ve ağrıya neden olur. Bazen de el ve el bileğinin doğal şeklinde bozulmalar ‘Çatal Sırtı Deformitesi’ gelişebilir ki bu kemiksel yaralanmanın en temel bulgusudur. Bandajlama, askıya alma gibi çeşitli yöntemlerle korumaya alınan el bileğine soğuk uygulama yapılması bilinen ilk müdahalelerin başında gelir.” ifadelerini kullandı.

Ufak yaralanmalarda neler yapılması gerektiği hakkında bilgi veren Kılıç, "Soğuk kompres, bir bez veya havluya sarılmış buz veya soğutulmuş jellerin yaralanma sahasına yerleştirilmesi bölgesel şişmeye ve ağrı gelişimine yönelik en etkili girişimdir. Bölgeyi hareketsiz hale getirmek, bulabildiğimiz bandaj malzemeleriyle çok sıkmadan basitçe sarın ya da atkı, eşarp gibi bir materyalle kolu boyuna askılayın.” diye konuştu.

Dokulardaki şişmenin artmasını ve ağrının dayanılmaz olmasını beklemeden en yakın hastanenin acil ünitesine müracaat edilmesi gerektiğini belirten Kılıç, şöyle devam etti: “Bu süreçte herhangi bir yiyecek-içecek alınmamasına özen gösterilmelidir. Yapılacak muayenelerin sonucunda bölgesel veya genel anestezi altında bir girişim gerekebilir ki bu durumda yiyeceklerin soluk borusuna kaçması riski azaltılması amacıyla girişim geciktirilecektir. Radyografik incelemeler sonucunda sıklıkla el bileğini teşkil eden iki uzun kemiğin eklem yüzlerinde veya karpal dizi kemikleri denen 8 küçük kemikte kırığa rastlanılabileceği gibi anatomik konumlarının değişmesi ile gelişen çıkıklar saptanabilir.Yapılan muayenelerde kemiksel yapının sağlam olması yaralanma düzeyinin hafif olarak belirlenmesine yetmeyebilir. Çünkü el ve el bileği çevresindeki bağ yaralanmaları da oldukça ciddi problemlere yol açabildiğinden dikkatle tedavi edilmelidir. Tedavinin başarısı ve süresi yaralanmanın basitliğine değil sonrasındaki yaklaşımın uygunluğu ve mükemmeliyetiyle ilişkilidir.”

Karda yürürken dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Kılıç, “Karda asla eller cepte yürümeyin. Olası bir düşme durumunda elle yumuşatma yapmanız mümkün olmaz. Küçük ve yavaş adımlarla yürüyün. Kaymayan ayakkabılar giymeye özen gösterin. Merdivenlerden inerken veya çıkarken korkuluklardan destek alın. Buz tutan yerlerden değil yumuşak karın biriktiği yerden yürüyün. Düşme durumunda avuç içlerinin yere bakması sağlanmalı bu omurga ve kalçalarda yaşanacak travmayı azaltacaktır.”
CİHAN

Yorumlar