Karayollarında karla mücadele özel firmalara emanet

Karayolları Genel Müdürlüğü, sorumluluk alanındaki devlet ve il yollarında rutin yol bakımı ile kar ve buzla mücadele çalışmalarını bu yılın başından itibaren ihale yoluyla yaptırıyor.

Google Haberlere Abone ol
Karayollarında karla mücadele özel firmalara emanet

Karayolları Genel Müdürlüğü, sorumluluk alanındaki devlet ve il yollarında rutin yol bakımı ile kar ve buzla mücadele çalışmalarını bu yılın başından itibaren ihale yoluyla yaptırıyor. Geçtiğimiz ocak ayında karla mücadelede ilk sınavlarına çıkan şirketler, bazı yollarda yetersiz kalmıştı. Kışa girerken önlemlerini arttıran şirketler, karla mücadele sınavından başarıyla çıkmak istiyor.

Geçen yıl pilot bölgelerde hayata geçirilen uygulama bu yıl, karayollarının 18 bölgesinde yaygınlaştırıldı. İhaleleri alan şirketler, devlet yollarının temizliğini, menfezlerin bakımını, yolların asfalt yama işlerini yapıyor. Şirketler bakım ve onarım çalışmalarının yanında karla mücadele çalışmalarını da yürütecek. Denetimi ise Karayolları yapacak. Kurumun yapısına ve iş disiplinine uymayarak sözleşmelerindeki şartları yerine getirmeyen şirketlere yaptırımlar uygulanacak. Gerekirse iş akitleri feshedilecek. Paralı otoyollarında ise karla mücadeleyi karayollarının kendi ekipleri yapacak.
Karayolları'ndan yapılan açıklamada, giderek azalan personel sayısı, ekipmanın büyük ölçüde ekonomik ömrünü doldurmuş olması ve yenilenmesinin yüksek maliyetler getirmesi gibi sebeplerle bu hizmetlerin ihaleli olarak yapılması için bir geçiş dönemi yaşandığı ifade edildi.

Karayolları'nın sorumluluğundaki yollarda bakım ve onarım hizmetlerinin ağırlıklı olarak özel kesim eliyle yürütülmesinin ülke genelinde yaygınlaştırılacağı kaydedilerek, "Ancak mevcut personelimizden oluşturulan çekirdek kadro ile acil durumlarda müdahale ve diğer hizmetler gerçekleştiriliyor. İhale ile yaptırılan işler sürekli denetleniyor. Kurumun yapısına ve iş disiplinine uymayarak sözleşmelerindeki şartları yerine getirmeyen yükleniciler hakkında gerekli yasal işlemler yapılıyor. İhaleler, bölge müdürlükleri tarafından gerçekleştiriliyor. Maliyetler bölgesel olarak farklılık gösteriyor." denildi.

Ankara – İstanbul güzergahının en önemli geçiş noktalarından biri olan Bolu Dağı kesiminde de karla mücadele özel şirketlere emanet. Karayolları 41.Şube Şefliği sorumluluk alanında bulunan Bolu Dağı’nı açık tutmak için 30 kişilik ekip çalışacak. Karla mücadele çalışmalarını yürütecek firmanın teknikeri Eren Namdar, hazırlıklarını havanın durumuna göre aralıksız küreme ve tuzlama yapacak şekilde yaptıklarını söyledi. Kaymayı ve buzlanmayı önlemek amacıyla yola küçültülmüş mıcırla karıştırılan tuz serpeceklerini kaydeden Namdar, "Bolu Dağı geçişi önemli. Depolarımızda yaklaşık 100 ton tuz bulunuyor. Ekiplerimiz 2 vardiya halinde çalışarak Bolu Dağı’nı ve sorumluluğumuz da bulunan diğer yolları açık tutmak için çalışacak. Toplam 35 aracımız var. Bunlardan 10’u Bolu Dağı’nda çalışacak. Kar küreme ve tuzlama çalışmasının yanında kazalara anında müdahale ederek olay yerinin temizliğini yapacağız. Çalışmalarımızı karayollarıyla koordineli yapacağız." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar