Karayılan: Süreç yasallaşmazsa çatışma ve parçalanmaya götürür

PKK’nın önemli isimlerinden Murat Karayılan, çözüm süreci renginin bir iki hafta içinde netleşeceğini savundu. AKP’nin kesesinde bir şey varsa, bunun çıkarılıp pratikleştirilmesi, işleme konulması gerektiğini ifade eden Karayılan,...

Google Haberlere Abone ol
Karayılan: Süreç yasallaşmazsa çatışma ve parçalanmaya götürür

PKK’nın önemli isimlerinden Murat Karayılan, çözüm süreci renginin bir iki hafta içinde netleşeceğini savundu. AKP’nin kesesinde bir şey varsa, bunun çıkarılıp pratikleştirilmesi, işleme konulması gerektiğini ifade eden Karayılan, aksi taktirde herkesi kendi yolunda yürüyeceğini dile getirdi.

Karayılan, Kürt sorunun salt bir müsteşarlıkla çözülebilecek bir sorun olmadığını; çözüm için yasal ve anayasal bir derinlik gerektiğini belirtti, müzakere sürecinin yasallaştırılmasını istedi. Aksi taktirde büyük bir çatışma ve parçalanma yaşanacağını kaydetti.

BAĞIMSIZLIK SEÇENEĞİ GÜNDEMDE

PKK’nın silahlı yapılanmasından sorumlu örgüt yöneticilerinden Murat Karayılan, Fırat Haber Ajansı’na verdiği mülakatta süreçle ilgili hususlara değindi. Gönüllü birlik projesi kabul edilmezse parçalanmanın ortaya çıkacağını anlatan Karayılan, çözümün elin tersiyle itilmesi ya da oyalamayla sıvışmanın esas alınması durumunda hiç kimsenin istemediği felaketlerin ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. Kürtlerin alternatifsiz olmadıklarını, güney Kürdistan'ın 4-5 milyonluk nüfusuyla neredeyse bir bağımsızlık sürecine doğru gittiğini, Kürtler için artık böyle bir seçeneğin gündemde olduğunu vurguladı.

AKP KANUN KANUN ÇIKARMADI

Öcalan’ın, geri çekilmenin sağlıklı yapılabilmesi için TBMM’nin bir kanun çıkarmasını talep ettiğini hatırlatan Karayılan, AKP hükümetinin bütün ısrarlara rağmen böyle bir adım atmadığını, göstermelik bir komisyon kurduğunu, müzakere çerçeve yasası çıkarmak yerine görüşmeye giden MİT mensuplarını güvenceye alan bir yasa çıkardığını belirtti.

YOL AYRIMINA GELİNDİ

AKP’nin çözüm projesinin, yumuşatılmış ve zamana yaydırılmış bir asimilasyon formülü olduğunu savunan Karayılan, eğer gerçekten çözüme dönük devletin ve hükümetin böyle bir kararı varsa, bu kararın önümüzdeki 1-2 hafta içinde açığa çıkması gerektiğini ifade etti. Gelinen aşamanın kritik ve hassas bir aşama olduğunu, yol ayrımı gibi bir aşama olduğunu vurguladı.

IŞİD ÜZERİNDEN KÜRTLERE SAVAŞ AÇILDI

Lice’de katletme planları uygulandığını iddia eden Murat Karayılan, otoriteleşme, faşizan uygulamalar, sokak işkenceleri, insan öldürme manzaraları sebebiyle insanlarda çözüm ümidi kalmadığını kaydetti. Her yere karakol ve kalekol dikildiğini, her yeri su altında bırakacak projelere yönelindiğini, IŞİD ve El Nusra yoluyla Kürtlere karşı bir savaşın açıldığını anlattı.

16 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE SİLAH VERİLMİYOR

Son yıllarda PKK katılımın arttığını, Dicle Üniversitesi'nden PKK'ya katılan 53 öğrenci ve Elazığ Fırat Üniversitesi'nden PKK'ya katılan 12 genç tarafından toplu basın toplantısı düzenlendiğini kaydeden Karayılan, örgüte 16 yaşının altında olan gençleri almadıklarını, zaman zaman yerel birimler tarafından alınan çocukların geri gönderildiğini ya da sivil kurumlara aktarıldığını vurguladı.

CİHAN

Yorumlar