'Karatepe'nin anası' son yolucuğuna uğurlandı

Türkiye'nin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Karatepe'de araştırmalar yaparak tarihin gün ışığına çıkarılmasına büyük katkı sağlayan ünlü arkeolog Prof.

Google Haberlere Abone ol
'Karatepe'nin anası' son yolucuğuna uğurlandı

Türkiye'nin en önemli arkeolojik alanlarından biri olan Karatepe'de araştırmalar yaparak tarihin gün ışığına çıkarılmasına büyük katkı sağlayan ünlü arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel son yolcuğuna uğurlandı. Mensubu olduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen törenle son kez öğrencileri ve akademisyenlerin karşısına çıkan Çambel, Hitit tarihi ile ilgili çalışmaları ile de tanınıyordu. Cenaze törenine katılanların Çambel'in akademisyenden çok 'ana' ifadesini kullanması dikkat çekti.

Osmaniye'nin Kadirli İlçesi sınırlarındaki Karatepe Höyüğü kazısını 1946 yılında başlatan isim olarak tanınan Çambel, 98 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti. Uzun süre akademisyenlik yaptığı ve pek çok öğrenci yetiştirdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Çambel için tören yapıldı. Çambel'in tabutu Türk Bayrağı'na sarılı olarak akademisyenler tarafından salona getirildi. Öğrencilerin nöbet tutarak tabut başında beklediği törende akademisyen ve bürokrat dostları Çambel'i anlattı.

İstanbul Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mahmut Akın, Çambel'in bölümleri için büyük kazanç olduğunu belirterek "Hocamızın temsil ettiği kuşağın en önemli özelliklerinden biri hiç şüphesiz mesleki yeterlilikleri ve göz kamaştıran alan üstünlükleridir." dedi.

Çambel ile birlikte çalışma imkanı bulan Prof.Dr. Mehmet Özdoğan ise, Çambel'in kendinden çok ülkesine ve insanlığa olan borcunu ön palana çıkarak yaşadığını kaydetti. Özdoğun, Çambel için, "Onun kurduğu sağlam temeller üzerinde devam etmeye çalışıyoruz. O kadar sağlam temeller kurdu ki o ayrıldıktan sonra onu bozmayı bile beceremedik. Eminim ki bundan sonra da Halet hanımın düşünceleri, Halet hanımın ilkeleri doğrultusunda buna devam etmeye çalışacağız." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, Çambel'in yurt dışında değil de Türkiye'de kalarak araştırmalarını sürdürmesine vurgu yaptı. Çambel'in röportaj yaptığı yabancı bir gazeteciye verdiği mülakatta kullandığı kelimeleri aktaran Özaslan, "Zamanında BBC muhabirinin bir sorusu olmuş. Mülakat olarak verdiği demecinde 'neden yurt dışında çalışmayı tercih etmediği' sorulduğunda aynen şunları söylemiş. 'Bu memleket beni yetiştirmiş, o yatırımı başkası yerine bana yapmış. Buna hakkım yok' diyerek neden kendi ülkesinde bu vatana hizmet ettiğini çok özlü bir şekilde açıklamıştır" şeklinde konuştu.

'NE ÖĞRENDİYSEM ONUN SAYESİNDE ÖĞRENDİM'

Arkoelog Akın Aksoy da Çambel'i, "Dünyanın en iyi insanı demeyeyim ama insan örneği bir insandı." ifadesiyle tanımladı. Öğrencisi olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Aksoy, "Herkesle iyi anlaşan, herkese iyi şeyler öğreten, hem hocalık hem annelik yapan bir insandı. Hayatta ne öğrendiysem Halet hocam sayesinde öğrendim. Onun öğrencisi olduğum için de dünyanın en mutlu insanıyım." dedi.

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ise, Karatepe arkeolojik alanı nedeniyle Çambel'in hem arkeolojik çalışmalarını hem de bölgeye yaptığı kültürel katkının büyük olduğunu ifade etti. Çambel'in bir bilim insanından çok bölge halkının içinden biri gibi yaşadığını hatırlatan Kara, "Tarımın gelişmesine katkı sağladı, kızlarımızın meslek sahibi olmasına katkı sağladı. Onların eğitilmesinde ülke hayatına kazandırılmalarında büyük katkılar sağladı. Bunu yaparken bir bilim adamı gibi değil bizden birisi, içimizden birisi gibi oldu. Ayağına kara çarığı giydi ve bizden biri olarak bizim aramızda yaşadı" ifadelerini kullandı.

Törene çok sayıda akademisyen yanında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı bürokratları da katıldı. Törenin ardından akademisyenler tarafından omuzlanan Çambel'in tabutu, önce görev yaptığı edebiyat fakültesinin içinde dolaştırıldıktan sonra cenaze aracına taşındı. Çambel'in cenazesi, defin için Muğla'ya gönderildi.

CİHAN

Yorumlar