Karar verme problem çözmenin ayrılmaz parçasıdır

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Akademi’sinde ‘Karar ve inisiyatif alma’ eğitimi verildi. Karya Yönetim Danışmanı Dr. Aydan Ünveren tarafından verilen konferansa şirket çalışanları, üst düzey yöneticiler ve çalışanlar katıldı....

Google Haberlere Abone ol
Karar verme problem çözmenin ayrılmaz parçasıdır

Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Akademi’sinde ‘Karar ve inisiyatif alma’ eğitimi verildi. Karya Yönetim Danışmanı Dr. Aydan Ünveren tarafından verilen konferansa şirket çalışanları, üst düzey yöneticiler ve çalışanlar katıldı.

    "Problem çözme bizim istediğimiz bir şeye ulaşmamızı engelleyen bir durumu düzeltme işlemidir" diyen Dr. Aydan Ünveren, "Burada üzerinde durulan, sapmanın ve engelin nedenini bulmak ve sonra her şeyi normal duruma getirecek doğru hareketleri yapmaktır. Bu sebeple problem çözenler genellikle geçmiş zamanlı yüklemlerle konuşurlar.” şeklinde konuştu.

    Ünveren, karar verme konusunda ise şunları söyledi: "Karar verme, pek çok alternatifin her biri ile ilgili bilgiyi, bunlarda sizi amacınıza ulaştırma olasılığı en yüksek olanı seçmek için toplama ve değerlendirme işlemidir. Burada üzerinde durulan, muhtemelen daha önce hiç olmamış bir durum yaratacak yeni ve genellikle bilinmeyen alanlarda bir şeyler yapmaktır. Bu nedenle karar verenler genellikle gelecek zamanlı yüklemlerle konuşurlar."

    Köklü bir problem belirlendikten sonra onu azaltmak ve ortadan kaldırmak için yapılabilecek birden fazla şey olabileceğini belirten Dr. Aydan Ünveren, "Bu karar verme anlamına gelir. Her birinin olası etkisi nedir? Her biri ile ilgili riskler nedir? Kısacası problem analizi ve problem çözmeyi birbirinden ayırırsak, karar verme problem çözmenin ayrılmaz bir parçası olarak görülmelidir." dedi.

    Dr. Aydan Ünveren şöyle devam etti: "Buna benzer olarak, eğer önemli bir karar aşamasındaysak (Bir ev almak, bir asistan almak gibi) bizim iyi bir karar vermemizi engelleyecek problemlere karşı koyarız. Bu bakımdan karar verme işlemimizi, engelleri kaldırabilmemiz ve karar verme yolumuzda devam edebilmemiz için yeterli sayıda seçenek verecek kadar küçük bir problemi çözmek durumundayız." CİHAN

Yorumlar