Karaman Açık Ceza İnfaz Kurumu değil üretim merkezi

Karaman Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda hükümlüler tarafından başta meyvecilik olmak üzere birçok iş kolunda üretim yapılıyor. 16 iş kolunda üretim yapılan cezaevinde meyvecilik iş kolu kapsamında elma, kiraz, vişne ve erik üretimi yapılıyor....

Google Haberlere Abone ol
Karaman Açık Ceza İnfaz Kurumu değil üretim merkezi

Karaman Açık Ceza İnfaz Kurumu`nda hükümlüler tarafından başta meyvecilik olmak üzere birçok iş kolunda üretim yapılıyor. 16 iş kolunda üretim yapılan cezaevinde meyvecilik iş kolu kapsamında elma, kiraz, vişne ve erik üretimi yapılıyor. Fasulye, buğday, arpa gibi tahıl grubuna giren ürünlerin de üretildiği cezaevinde, 2012 yılında 2 milyon 437 bin TL ciro elde edildi.

Karaman Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sami Çağlayan, Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda yıl içerisinde yapılan faaliyetler ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Kurumun toplam 600 dekar alanının 500 dekarında tarım yapıldığını belirten Çağlayan, cezaevlerinde kalan kişilerin topluma kazandırılması için çalıştıklarını dile getirdi.

Çağlayan, Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun 2007 Ocak ayı itibariyle İl Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden müştemilatıyla devir alındığını belirterek, cezaevinin 7 yıldır faaliyetini sürdürdüğünü dile getirdi. Çağlayan, "Toplam 32 personelimiz ile 171 hükümlümüz barındırılmaktadır. 16 adet iş kolumuz var. Meyvecilik iş kolu kapsamında elma, kiraz, vişne ve erik üretimi yapılmaktadır. 33 çeşit elma üretimimiz var. Üretilen elmalar Karaman’da bulunan esnaflar ile diğer illerdeki Ceza İnfaz Kurumlarına gönderiliyor. Elma konusunda iddialı olduğumuz konu elma klonu dediğimiz henüz tam ağaç olmaya aday fidanlarımız var. Bir yıl içerisinde 76 bin sertifikalı elma fidanı satmayı hedefliyoruz. 2 ila 3 TL'den bunları piyasaya veriyoruz. Fasulye, buğday, arpa gibi tahıl grubuna giren ürünler de üretiyoruz. Hediyelik eşya türü iş kolumuz var. Terzilik atölyemiz var. Kamu kuruluşlarının temizlik ihtiyaçlarını gidermek için temizlik iç kolumuz var. Kitap ciltleme, onarım işleri gibi iş kollarımız da mevcut." dedi.

Çağlayan, 2012 yılında 2 milyon 437 bin TL ciro elde ettiklerine dikkatleri çekerek, “Bu rakam az bir rakam değil. 2013 yılında yapmış olduğumuz faaliyetler sonucu 2 milyon 758 bin TL ciro elde etmişiz. 2014 yılının ilk altı ayında 1 milyon 537 bin TL ciromuz var. Biz bunu yıl sonu rahatlıkla 3 milyon TL'yi geçmeyi hedefliyoruz. Çalışan hükümlülerin sigortaları yapılmaktadır. Günlük ve saatlik çalışmaları karşılığında hükümlülerin hesaplarına paraları yatmaktadır." diye konuştu.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu ise Karaman'da Açık Cezaevi'nin sanki bir eğitim yuvası gibi çalıştığını belirterek, "Burada özellikle tarım faaliyetleri çok güzel bir şekilde yapılıyor. Çok güzel elma fidanı yetiştiriyorlar, sertifikalı ama bir türlü pazarlanmasında sıkıntı var. Karaman, Türkiye genelinde elma fidanı ekiminde birinciyiz. Şu anda 8 milyonun üzerinde fidanımız dikildi. Bununla biz gurur duyuyoruz ama kendi yetiştirdiğimiz fidanları ekmiyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar