Karahisar Kalesi son teknolojiyle aydınlatıldı

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 226 metre uzunluğundaki tarihi Karahisar Kalesi'nin aydınlatılması için yürütülen çalışmalarda test aşamasına geçildi.

Google Haberlere Abone ol
Karahisar Kalesi son teknolojiyle aydınlatıldı

Afyonkarahisar Belediyesi tarafından 226 metre uzunluğundaki tarihi Karahisar Kalesi'nin aydınlatılması için yürütülen çalışmalarda test aşamasına geçildi.

Kalenin tarihi, estetik, görsel değerlerini ön plana çıkarmayı hedeflediklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, aydınlatma sistemi sayesinde Karahisar Kalesi'nin gündüz siluetinin gece de ortaya çıkmasına katkı sağladıklarını söyledi. Bu çalışma sayesinde kentin en dikkat çekici eserlerinden biri olan Karahisar Kalesi'ni geceleri çevre yolundan geçenlerin dahi görebileceklerini ifade eden Çoban, aydınlatmanın son sistem teknolojiyle yapıldığını kaydetti. Fen İşleri Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmalarda kale eteklerine 20 ayrı projektör yerleştirildi. Aydınlatma sistemi masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ya da cep telefonuyla uzaktan kontrol edilebilecek. Aynı zamanda olası arızaları teknik personele anında SMS ya da mail yoluyla bildirebilecek.

SURLARI VE BASAMAKLARI RESTORE EDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde belediyenin asansör kurmak için çalışma başlattığı Afyonkarahisar Kalesi, kente gelenlerin öncelikle merak ettiği tarihi mekânların başında geliyor. 10 yıl önce yapılan restorasyonla surları tamir edilen kaleye çıkışları kolaylaştırmak içinde 600 basamak yapıldı. Ancak, yinede birçok kişinin zirvesine çıkıp görmek istediği kaleye tırmanmak uzun ve yorucu bir iş olduğundan ziyaretçilerin bir çoğu sadece uzaktan seyredip, fotoğrafını çekmekle yetiniyor. Daha önceleri kalenin karşısında bulunan Hıdırlık Tepesi'yle arasına teleferik sistemi kurularak turizmin canlandırılması amaçlanmış ancak, buna hem güvenlik hem de kalesinin doğal yapısının bozulacağı gerekçesiyle izin verilmemişti.

SAVUNMA AMAÇLI KULLANILMIŞ

Afyonkarahisar şehir merkezinde bulunan kale, volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde bulunuyor. Hitit, Roma, Bizans,ve Selçuklular döneminde savunma amaçlı kullanıldı. Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip oldu. 1573'te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen meşhur afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adını vermiş. Kalenin içinde mescit, su sarnıçları, tapınak, gözetleme kuleleri, erzak ambarları, cephanelikler, 8 su sarnıcı ve değerli eşyaların saklandığı bir de mahzenler yapılmış. CİHAN

Yorumlar