Karadeniz kadını yük taşımada kullandığı 'kolan'ı da kendi dokuyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, tarla, bağ ve bahçelerden ot, çalı ve çırpıları sırtlarında taşırken kullandıkları ipleri de (kolan) kendileri dokuyor.

Google Haberlere Abone ol
Karadeniz kadını yük taşımada kullandığı 'kolan'ı da kendi dokuyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı köylerde yaşayan kadınlar, tarla, bağ ve bahçelerden ot, çalı ve çırpıları sırtlarında taşırken kullandıkları ipleri de (kolan) kendileri dokuyor. Salıncak kurmada da kullanılan kolanlar yaklaşık 2 saatte dokunuyor. Oldukça sağlam olan bu ipler 10 lira ile 20 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Ereğli'nin köylerinde yaşayan kadınlar 'Kolan' adını verdikleri ve genellikle yük taşımada kullandıkları ipleri kendi kurdukları pratik tezgahlarda dokuyor. Hem zevkli hem de biraz yorucu olan dokuma işlemi öncesinde yere çakılan kazıklar sayesinde dokuma tezgahı kuruluyor. Yapılacak ipin renk çeşitlerinin seçilmesinin ardından hummalı çalışma başlıyor. Yine kendi yaptıkları tahta malzemeler ile dokuma işlemini tamamlayan kadınlar, oldukça sağlam ipler dokuyor.

Köy sakinlerinden Naziker Tomakin (55) hiç ara vermeden çalıştıkları taktirde bir ipin 2 saat süreyle yapıldığını söyledi. Tomakin “Böyle dokuyoruz. Sırtımıza yük alıp götürüyoruz bununla. Adına kolan denir. Bu başladığımız akşama biter. Bir kolanın dokuması 2 saatte biter, normalde başında durursan.” dedi.

Kolan yapma işinde önemli olan bölümün 'ıyma'nın (ipin dizilmesi) olduğunu söyleyen Dilek Tomakin (25) kolanları yük taşımak, bazen de çocuklara salıncak kurmak için dokuduklarını söyledi. Dilek Tomakin, “Bu 2 saatte biter başında durursak. En çok odun taşırken, sırtımıza yük alırken kullanılır. Böyle yani, başka da bir şeye yaramaz. Çocuklara salıncak yaparız bazen. Bazı kişiler satar bunları. Lazım olanlar varsa alırlar yani köylerde. Fiyatı 10 lira, 20 lira. Yani paraya çok ihtiyacı olanlar öyle satarlar. Bilen yapıyor. Bunun ıyması önemli. Biz ıymasını bilmiyoruz, dokumasını biliyoruz. Kaynanam ıyıyor, biz dokuyoruz. Bu işte ipleri dolaştırması, birbirine takması daha önemli. Yanlış bir hatada desen bozuluyor.” diye anlattı.

Naziker Tomakin’in oğlu Bayram Tomakin dokuması biten kolanı bir ağaca bağlayarak salıncak yaptı. Yaklaşık 2 saat süresince büyük bir emekle dokunan kolan ile kurulan salıncağa binen çocuklar ise büyük bir mutluluk yaşadı. CİHAN

Yorumlar