Karadayı, MGK toplantısında yaşananları anlattı

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 13.

Google Haberlere Abone ol
Karadayı, MGK toplantısında yaşananları anlattı

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Duruşmaya, davanın bir numaralı sanığı, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı’nın savunmasının alınması ile devam ediliyor. Karadayı, savunmasında Milli Güvenlik Kurulu’nda yaşananları anlattı.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile görüştüğünde, kendisine ulaşan bilgileri anlattığını dile getiren Karadayı, "Anladığım kadarıyla, kendilerinin de bazı bilgileri ve ciddi endişeleri vardı. Konunun ciddiyeti sebebiyle bizden brifing talebinde bulundu. Kendilerine 17 Ocak 1997’de Genelkurmay'da bir brifing takdim ettik. Brifingle ilgili bu raporları talep ettiler, sanıyorum, verdiğimiz belgeleri makamında yeniden inceletti ve değerlendirdi. Müteakip görüşmemizde, konunun MGK'da ele alınması gerektiği ortaya çıktı ve 28 Şubat 1997'de MGK toplandı. Hatırladığım kadarıyla, toplantı MİT'in ve Genelkurmay’ın özet takdimleriyle başladı. MGK, bilindiği gibi, anayasal bir Kurum olup, sivil ve askerlerin bir araya gelip cumhurbaşkanı başkanlığında, ülke ile ilgili önemli konuların konuşulduğu ve değerlendirildiği bir yerdir. Burada her şahıs, cumhurbaşkanının verdiği söz hakkı çerçevesinde, dilediği gibi konuşur, fikirlerini açıklar, buna da kimse müdahale etmez. Cumhurbaşkanı ayrıca, her üyeye MGK’da alınan kararlara iştirak edip etmediğini sorar. İsteyenin de alınan kararlara şerh koymak hakkı vardır. Altı yıl iştirak ettiğim bu toplantılarda bunun aksine asla bir tutum görmedim.” dedi.

Karadayı, savunmasına şöyle devam etti: "Tahminen 9 saatten fazla devam eden bu toplantıda alınan kararların, daha önceden TSK tarafından hazırlandığı ve baskı içeren tavırlarla, kurulun sivil üyelerine dayatıldığı, böylece Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de dahil olmak üzere, kurulun sivil unsurlarının inisiyatif alması engellenmiştir." denilmekte, ayrıca, Başbakan Erbakan’ın kararları geç imzalamasının sebebi de bir darbe, bir müdahale endişesinden kaynaklandığı iddia edilmektedir. Tamamiyle uydurma ve inanılmaz olan bu ifadenin dahi, bu iddianamenin ne kadar temelsiz esaslara dayandığını kesin bir göstergesidir. Kararların imzalanması ertesi güne kalmıştır, sebebi ise hatırladığım kadarıyla, gece çok geç olmuştu, ayrıca, MGK genel sekreteri tarafından kaleme alınan kararlarda bazı değişiklikler gerekiyordu, madde sayısı hatırladığım kadarıyla 18'den fazla idi, bir kısmının, itirazlardan dolayı çıkarılarak yeniden yazılması gerekiyordu. Gecikmenin esas sebebinin bunlar olduğunu hatırlıyorum.”
CİHAN

Yorumlar