Karaciğerinden 6 kiloluk kist çıkarıldı

Denizli’de 23 yaşındaki bir hastanın karaciğerinden, 6 kg. ağırlığında kist çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Karaciğerinden 6 kiloluk kist çıkarıldı

Denizli’de 23 yaşındaki bir hastanın karaciğerinden, 6 kg. ağırlığında kist çıkarıldı. Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Servisi’ne karında şişme, yemek yiyememe ve aşırı derecede zayıflama şikâyetleriyle başvuran Seval Oktağ'ın karaciğerinde, tahlil ve tetkikler sonucunda kist oluştu belirlendi. Hemen ameliyata alınan Oktağ’dan, 25 santimetre çapında kist çıkarıldı.

Ameliyatı yapan Opr. Dr. Can Avni Karaca, hastanın son bir yıldır karnındaki şişmeyi farkettiğini ancak kilo aldığını zannederek önemsemediğini söyledi. Karaca, “Son altı ayda şikâyetleri giderek artan ve karnında büyüyen kistin baskı etkisinden dolayı yemek yemesi zorlaşan hasta, kilo vermiş ve kistin karın zarını tahriş etmesinden dolayı şiddetli ağrılardan muzdarip halde polikliniğimize başvurmuştur. Tetkiklerinde, karaciğerin altından başlayıp leğen kemiklerinin arasına kadar uzanan, yaklaşık 25 santimetre çaplı ve 6 kg. kist saptanan hasta, hazırlıkların ardından ameliyata alınmış ve kistin tamamı, komşu organlar korunarak çıkarılmıştır. Sağlığına kavuşan hastamızın iştahı düzelmiş ve süratle sağlıklı kilosuna ulaşmıştır.” dedi.

‘MEYVE VE SEBZELERİ İYİ DEZENFEKTE EDİN’

Vücutta kist oluşmasında en önemli sebebin, yenen sebze ve meyveler iyi dezenfekte edilmediği için üzerlerinde bulunan parazitler olduğunu anlatan Opr. Dr. Karaca, “Ekinokok hastalığı ya da halk arasında daha yaygın bilinen adıyla köpek kisti, ülkemizde oldukça yaygın görülen bir parazit enfeksiyonudur. Bu parazit, taşıyıcı olan kedi, köpek, tilki gibi etçil hayvanların kirlettiği gıdalar ve özellikle yeşil sebzelerle vücudumuza girip bağırsaklardan kana karışarak hastalığa yol açar. Kan yoluyla vücuda yayıldığından, vücutta kemikler ve beyin dahil tüm dokulara yerleşebilen bu parazit, en sık olarak bağırsaktan çıkan kanın ilk uğradığı organ olan karaciğere yerleşir. Yerleştiği dokuda gelişimine devam ederek, kendisine uygun bir barınma ortamı oluşturup burada hastalığın son aşaması olan kisti meydana getirir ve yeni parazitlerin üremesini sağlar. Bu kistler, uygun koşullar bulunması durumunda ayda yaklaşık 1 mm. kadar büyür. Tedavisi için tıbbi ve minimal girişimsel bazı yöntemler bulunsa da kesin tedavisi cerrahidir. Bu yüzden yediğimiz sebze ve meyveleri bol suyla yıkamalı ve ondan sonra yemeliyiz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar