Karaciğer dostu 'Sarıkız Enginar' hasadı başladı

Türkiye’deki ilk hasat edilen sarıkız enginarın hasadı Ceyhan’da devam ediyor. Bakımına eylül ayında başlanan enginar, tarlada adet olarak 90 kuruştan alıcı buluyor.

Google Haberlere Abone ol
Karaciğer dostu 'Sarıkız Enginar' hasadı başladı

Türkiye’deki ilk hasat edilen sarıkız enginarın hasadı Ceyhan’da devam ediyor. Bakımına eylül ayında başlanan enginar, tarlada adet olarak 90 kuruştan alıcı buluyor. Üretici ve tüccarlar enginar hasadından, ticaretinden memnun ama aralık ayından itibaren Türkiye pazarına girmeye başlayan Kıbrıs enginarının etkilediklerinden yakınıyor.

Çukurova bölgesinde yaklaşık 500 dönüm arazi üzerinde üretimi yapılan Enginar verdiği kök sayısı ile de çiftçinin yüzünü güldürüyor. Her bir kökte ortalama 4-5 enginar kesiliyor. Haftada bir gün kesimi yapılan enginar ilk haftalarda 500 ila bin adet arası meyve veriyor. Daha sonraki haftalarda enginar kamyon kamyon meyve vermeye başlıyor. Haftada 20 bin adete kadar enginar kesilmeye başlanıyor. Enginarı daha çok İstanbul ve Ege bölgesi tercih ediyor.

Sebze çeşitlerinden olan enginar hem yemek olarak kullanılıyor hem de dış kalın kabukları soyulup çiğ olarak da yenilebiliyor. Çiçekleri sebze olarak, taze yaprakları ve kökleri ise ilaç yapımında kullanılan enginar, İstanbul’da çiğ olarak üzerine limon sıkılarak yenilirken, Ege bölgesinde daha çok dolması yapılıyor. Üretici ve tüccarlar buna bu kota konması gerektiğini, bu konuda ye Tarlada adet olarak satılan enginar şu an 90 kuruştan alıcı buluyor. Üretici ve tüccarlar enginar hasadından ticaretinden memnunlar ama aralık ayından itibaren Türkiye pazarına girmeye başlayan Kıbrıs enginarının Türkiye’deki üreticileri olumsuz etkilediklerinden yakınıyor. tkililerden de bir çözüm beklediklerini ifade ediyorlar. Enginar, karaciğer dostu olmasının yanında kandaki şeker oranını ayarlayıp kolestrolü düşürüyor, vücuda dinçlik veriyor bedeni ve zihinsel yorgunluğu gideriyor. Enginar, kalbi ve damar sağlığını korumada etkili.

Tüccar Mazhar Atasoy, Türkiye’de en erken çıkan enginarın bu bölgede yetiştiğini belirterek, "Şu anda 90 kuruşa alıyoruz. Ama görüyoruz masrafları, maliyetleri görüyoruz. 30-40 tane işçi çalışıyor. Koli yaptırıyoruz, nakliye, her şey masraf.” dedi.

Üretici Doğan Çay ise "Enginarın ilk hasat döneminde yani aralık ayında fiyatlar yüksek olur. Bu dönemde Kıbrıs enginarı Türkiye’ye girdiğinden dolayı bağlantıda olduğumuz tüccarların da bu konuda sıkıntıları oluyor. Biz de istediğimiz fiyatlara enginarları satamıyoruz." diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar