Karabük Üniversitesi 2023 gençliğini yetiştiriyor

Karabük Üniversitesi, 2010 yılında kurduğu Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma ve Eğitim Merkezi(KUYEM) sayesinde üstün yetenekli öğrencileri gün ışığına çıkarıyor.

Google Haberlere Abone ol
Karabük Üniversitesi 2023 gençliğini yetiştiriyor

Karabük Üniversitesi, 2010 yılında kurduğu Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma ve Eğitim Merkezi(KUYEM) sayesinde üstün yetenekli öğrencileri gün ışığına çıkarıyor. 3 sene 15 bine yakın öğrenciyi tarayarak içlerinden belirlediği 85 üstün yetenekli öğrenciye, belirlenen yetenekleri bünyesinde haftada 9 saat ders veriliyor. Üniversite, bu öğrencilere başta laboratuvarları olmak üzere tüm imkanlarını seferber etti. Karabük Üniversitesi ilkokul 4. sınıf olmak üzere ortaokul 1, 2 ve 3. sınıftan alınan bu öğrencileri sanatta, bilimde, siyasette, teknoloji alanında yetiştirip, 2023 hedefi doğrultusunda hem ülkeye hem de insanlığa hizmet etmelerini sağlamak.

KUYEM Müdür Yardımcısı Ali Pehlevan belirlenen üstün yetenekli öğrencilerin belirli testlerden geçirildiğini belirterek, "Merkezimiz, 2010 yılında özel yetenekli öğrencileri eğitime almak amacıyla kurulmuştur. İlkokul 4. sınıftan ortaokul 5, 6, 7. sınıftaki öğrencilerimiz uzun bir tarama döneminden sonra uyum programına alınıyor. 2 -3 ay süren bu eğitimden sonra öğretmenine, çevreye ve merkezimize uyum sağlarlarsa özel yeteneklerine göre eğitime alıyoruz. 1,5 ile 2 sene arasında süren bir eğitim veriyoruz. Bu süre içinde okulda aldıkları dersin paralelinde hızlandırılmış, zenginleştirilmiş, farklılaştırılmış bir eğitim veriliyor. Biz eğitimlerde öğrencilerimizin yetenek alanlarına yöneliyoruz. Eğitim süresince de üniversitemizin tüm imkanlarından yararlandırıyoruz." dedi.

Okullara öğrenci gözlem formu gönderdiklerini belirten Pehlevan, şunları söyledi: ''Üniversitemizin internet sayfasından öğrenci gözlem formları gönderiyoruz. Burada belirli kriterler var. Genel, beden, resim ve müzik alanlarında üstün yetenekli öğretmenlerimizin gözlemlerini alıyoruz. Rehber öğretmen ve sınıf öğretmenleri belirlenen alanlarda üstün yetenekli bir öğrenciyi belirlediğinde bize yönlendiriyor, bizde genel yetenek testine tabi tutuyoruz. Test sonucunda barajı aşan öğrenciyi bireysel eğitime alıyoruz. Bu eğitim sonunda eğer belirlenen değeri aşan öğrencileri Karabük Üniversitesi Üstün Yetenek Eğitim Merkezi'ne (KUYEM) kayıt yapıyoruz. 2010 yılından bu güne kadar Karabük il ve ilçelerindeki okullardan belirlenen 85 öğrenciye eğitim veriyoruz. Eğer öğrencilerimiz kendi yetenekleri alanında akademik bir eğitim alırlarsa hem ülke menfaati hem de severek yapacakları bir meslekleri olacaklardır. Biz bunu konu da yardımcı oluyoruz.''

Verdikleri dersler hakkında da bilgi veren Pehlevan, "Fen bilimleri, matematik, akıl ve zeka oyunları, yaratıcı düşünme, Türkçe ve yabancı dil derslerini veriyoruz. Bunun yanı sıra beden, müzik ve resim konusunda özel yeteneği olan öğrencileri de alıp bünyemizde ders veriyoruz.” dedi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Burhanettin Usal ise şunları söyledi: “Türkiye'de ilk Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma ve Eğitim Merkezi'ni 2010 yılında üniversitemiz bünyemizde kurduk. Bugüne kadar 15 binden fazla öğrencimizi taradık. Elimizdeki istatistik verilere göre Türk halkının yüzde 3'ü düşük zekalı çocuklardan, yüzde 95'i normal zekalı, yüzde 2'lik kesim ise üstün yetenekli çocuklardan oluşuyor. Ülkemizde yeterince olmasa da düşük zekalı çocuklarımızın kendi işini görebilme ve topluma kazandırmak amacı ile okullar açılmış durumda. Yüzde 95'lik kesim için ise normal ve mesleki eğitim kurumları bulunurken, üstün yetenekli olarak düşündüğümüz çağ açıp, çağ kapatacak fikir ve bilim de ön planda olacak kişilere yönelik olarak ülkemizde okul bulunmamaktadır. Bu nedenle Karabük çevresinde Karabük Üniversitemizde 85 öğrencimize haftada kişiye 9 saat özel eğitim vermekteyiz. Üniversitemizin tüm imkanlarını bu öğrencilerimize tahsis ettik. Ailelerini bilgilendiriyoruz. Kişiler kendi yeteneklerinde zirveye ulaşsınlar diye gayret içindeyiz. Karabük Üniversitesinin 2023 projesi, bu yıl ilkokul 4. sınıf, orta okul 1, 2 ve 3. sınıflardan toplam 85 öğrencimiz var. 2023 yılı geldiğinde bugün okuttuğumuz üniversitelerden mezun olup, ülkemizin yönetimine ve üretimine talip olacaklardır. Benim arzum üniversitemizin bünyesine bulunan Üstün Yetenekli Çocuklar Araştırma ve Eğitim Merkezimizin, Milli Eğitim Bakanlığımıza, diğer üniversitelerimize, sivil toplum örgütlerine örnek olmasını arzu ediyorum. Bir Türk atasözü vardır; 'Bir nal bir atı, bir at bir komutanı, bir komutan ise bir ülkeyi kurtarır.' İnşallah bu verdiğimiz eğitimler sayesinde sanatta, bilimde, siyasette, teolojide komutanlar yetiştirip hem ülkemize hem de insanlığa hizmet etmek istiyoruz."

Öğrenciler ise okullarında ezbere dayalı bir eğitim gördüklerini, burada ise hem teorik hem de pratik eğitim görme fırsatı bulduklarını belirtti. CİHAN

Yorumlar