Karababa: Termik santral, karşılaşabileceğimiz en riskli fabrika

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Çevre Platformu ve Batı Karadeniz Platformu’nun işbirliğiyle, ‘Termik Cehenneme Hayır’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide konuşan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof....

Google Haberlere Abone ol
Karababa: Termik santral, karşılaşabileceğimiz en riskli fabrika

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Çevre Platformu ve Batı Karadeniz Platformu’nun işbirliğiyle, ‘Termik Cehenneme Hayır’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide konuşan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa "Termik santral, karşılaşabileceğimiz en riskli fabrikadır!" dedi.

İlçedeki Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Nikâh Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Birgün Gazetesi Yazarı Özgür Gürbüz, Hayat TV’den Özer Akdemir ile Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Gürdal Özçakır konuşmacı olarak katıldı. Söyleşide moderatörlük yapan, Batı Karadeniz Platformu sözcülerinden Ahmet Öztürk, Zonguldak bölgesinin termik santral planlarıyla kuşatılmış durumda olduğunu belirtti. Çaycuma ilçesinin Sazköy bölgesinde de bir termik santral yapılmasının düşünüldüğünü ve orada da yurttaşlarla buluştuklarını anlatan Öztürk, “Ne yazık ki çok büyük yalanlarla oradaki insanları kandırıyorlar. Toprakları, Bakanlar Kurulu kararıyla ‘acil kamulaştırma’ kararı ile kamulaştırılmış. Ereğli de bölgemizin en güzel yerlerinden biri. Tarihi kimliği ile öne çıkmış, Zonguldak’ın incisi olmuş bir ilçe. Ancak yapılan uygulamalarla tarihsel kimliği nasıl ortadan kaldırıldıysa, şimdi de termik santral planlarıyla doğal yaşam alanları ortadan kaldırılacak. Bununla sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“KENDİ AYAKLARIYLA MEZBAHAYA GİDEN KOYUNLAR GİBİYİZ”

Söyleşide, termik santrallerin nasıl bir kirliliğine neden olduklarını, insan ve doğa üzerindeki etkilerini anlatan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, “Yaşamımızı sürdürdüğümüz süre boyunca tüm çevresel faktörlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ülkemizde, doğumda beklenen yaşam süresi de oldukça uzadı, 70’li yaşlardan bahsediyoruz. Dolayısıyla da çevresel faktörlerle yüz yüze geldiğimiz süreç uzuyor. Bu nedenle Türkiye’de kanser görülme sıklığında oldukça tempolu bir artış var. Belki de gelişmiş ülkelere göre çok daha fazla artış var. Bu da, bizim ülkemizin çevresinin kirletilebilir olmasından kaynaklanıyor.” dedi.

Atıklarımızla toprak, su ve havayı kirlettiğimizi, bu nedenle aynı ortamda üretilen gıdalarımızın da kirlendiğini dile getiren Prof. Dr. Karababa, “Buna insanın ürettiği kimyasal kirleticiler de ekleniyor. Ve risk giderek artıyor. Bu çevresel etkiler, genetik materyelin bozulmasına da neden oluyor. Bebek anne karnındayken, annenin aldığı tüm kirliliğin önemli bir bölümü bebeğe de geçiyor. İstatistikler bize, doğumsal anomalilerde de bir artışın olduğunu gösteriyor. Doğumsal anomalinin yanı sıra, 0-4 yaş çocuklarda kanser ve alerjik yapılı çocukların sayısı bugün çevresel risklerin artması nedeniyle giderek artıyor.” şeklinde konuştu.

Ereğli Tarih Doğa ve Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Gürdal Özçakır ise, Zonguldak ve Ereğli bölgesinin tarih-doğa varlıklarından yola çıkarak, Kireçlik ve Sazköy’de kurulması planlanan termik santrallerin, doğal varlıklara etkilerinden söz etti.

Sazköy’ün sayısız kuş türüne göç duraklığı yapan bir kuş gözlem noktası olduğunu anımsatan Özçakır, Kireçlik bölgesinin de tarımsal üretim bakımından bal ve kestane ile öne çıktığını dile getirdi. Devletin resmi kurumlarınca hazırlanan raporlarda, Sazköy, Kireçlik ve Köseağzı gibi bölgelerin turistik-turizm potansiyeline sahip bölgeler olarak geçtiğini anlatan Özçakır, bu raporların, yapılmak istenen termik santral projeleriyle çelişki yaratan durumuna işaret etti.

Söyleşinin son bölümünde de konuk konuşmacılar, katılımcılardan gelen soruları cevapladılar. Etkinliğe, demokratik kitle örgütü temsilcileri, termik santral yapılması planlanan Kireçlik’e komşu olan köylerin muhtarları, sakinleri ile Ereğli ve Zonguldak’tan vatandaşlar katıldı. CİHAN

Yorumlar