Kara Perşembe’de emrini Mappus verdi iddiası

Almanya'da 18 Ağustos 2010 tarihinde Stuttgart 21 projesi karşıtlarına yönelik polisin sert müdahalesinde dönemin Baden-Württemberg (BW) Başbakanı Stefan Mappus’un etkili olduğu açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Kara Perşembe’de emrini Mappus verdi iddiası

Almanya'da 18 Ağustos 2010 tarihinde Stuttgart 21 projesi karşıtlarına yönelik polisin sert müdahalesinde dönemin Baden-Württemberg (BW) Başbakanı Stefan Mappus’un etkili olduğu açıklandı. Hükümetin hazırladığı rapora göre, Meclis Araştırma Komisyonu’nda emniyetin işine karışmadığını ifade eden eski Başbakan Mappus, müdahale emrini bizzat vermiş. Bu tarihte göstericiler inşaat alanına girmek isteyen bir ekskavatörün yolunu kesmişti. Raporda Mappus’un, dönemin Emniyet Müdürü Siegfried Stumpf’u aradığı ve “Ekskavatör’ün inşaat alanına girmesini sağlayın.Eğer müdahale etmezseniz, başka bir eyaletten polis çağırırım.” dediği belirtiliyor.

Bunun üzerine polis gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etmişti. Diğer yandan tarihe "Kara Perşembe" olarak geçen ve yaklaşık 200 kişinin yaralandığı 30 Eylül 2010 tarihli müdahalenin de gerekli olmadığı halde yapıldığı belirtildi. Alman Demiryolları’nın (DB) görüşüne yer verilen raporda, “30 Eylül 2010 tarihindeki protestolar inşaatı engellemiyordu.” denildi. Söz konusu müdahalede Mappus'un etkili olup olmadığı ise tespit edilemedi.

‘Kara Perşembe‘ olarak adlandırılan olaylarla ilgili kurulan araştırma komitesi 400 dosyalık evrakı inceliyor. Savcılık, bakanlık ve emniyetten toplanan evraklar mart ayı ortasında komiteye ulaştırıldı. Söz konusu müdahale ile ilgili toplam 515 dava açılmıştı. 515 davanın 487’si halen devam ederken, kalan 28 davanın bazıları hükme bağlandı, bazıları ise düştü. Davalardan 156’sı polisler, 72’si protestoculara karşı olmak üzere kamu davası şeklinde görüldü. CİHAN

Yorumlar