Kara Harp Okulu öğrencilerine savaş ortamından farksız zorlu eğitim

Kara Harp Okulu öğrencilerinin İzmir’in Urla ilçesindeki Menteş Ateşli Tatbikat Bölgesi’ndeki eğitimleri gerçek savaş ortamından farksız. Subay yetiştiren Harp Okulu öğrencileri, oluşturulan atışlı tatbikat bölgesinde gerçek savaş...

Google Haberlere Abone ol
Kara Harp Okulu öğrencilerine savaş ortamından farksız zorlu eğitim

Kara Harp Okulu öğrencilerinin İzmir’in Urla ilçesindeki Menteş Ateşli Tatbikat Bölgesi’ndeki eğitimleri gerçek savaş ortamından farksız. Subay yetiştiren Harp Okulu öğrencileri, oluşturulan atışlı tatbikat bölgesinde gerçek savaş ortamını birebir yaşıyor. Yaklaşık 40 derece sıcakta tahammül sınırlarının zorlandığı eğitimlerde, kadınlar da erkekler gibi aynı zorlu eğitim görüyor.

Kara Harp Okulu Öğrenci Alayı, yaz kampı eğitimleri için Urla ilçesi Menteş Ateşli Tatbikat Bölgesi’nde intibak eğitimlerine başladı. Yıl içinde gördükleri askeri eğitimi Menteş Askeri Yaz Kampı’nda intibak eğitimiyle pekiştiren Harbiyeli öğrenciler, 40 derece sıcak altında kamuflajlarıyla karşılaşabilecekleri en zorlu koşullara hazırlanıyor. Öğrenciler, çadırlarda kalıyor ve tüm günleri eğitimle geçiyor.

Haziran ile Eylül ayları arasında 8 hafta eğitim gören subay adayları, gerçek muharebe şartlarında eğitim görüyor. Güne saat 6’da başlayan kahvaltıdan önce 5 bin metre koşan öğrenciler, kahvaltı sonrası muharebe sahasında savunma, taarruz ve iç güvenlik eğitimleri alıyor. Öğleden sonraki zamanlarını spor ile yüzme eğitimine ayıran Harbiyeliler, akşam da sosyal tesislerde zaman geçiriyor. Öğrenciler, subay olabilmek için kampta 40 kilometrelik 19 etaplı parkuru tamamlamak zorunda. Parkurların en zorlusu ise güven parkuru. Bu parkur normal şartlarda 12 saatte bitiyor ve dayanıklılık, birlik ruhu, güç, cesaret, sabır, irade gerektiriyor. Parkuru 12 saatten önce başarıyla bitiren Harbiye mangası ise ödüllendirilerek memleketlerine bir gün önceden izne gönderiliyor.

Eğitimleri kapsamında düz yüksekliklerden ve helikopterden iniş eğitimi alan Kara Harp Okulu öğrencileri, kayalık bölgelere çıkmayı da öğreniyor. Parkurlarından en zorlularından sızma parkurunda silah ve teçhizatlarını kuşanan öğrenciler, direnci zorlayacak eğitim alanında mevzi alma, sürünerek ilerleme, nişan alma gibi farklı eğitimleri uyguluyor. Gerçek savaş mühimmatlarının kullanıldığı sızma parkuru, Harbiyelilerin zor muharebe şartlarında birlik olarak hareket etmelerini, fiziki ve ruhi dayanıklılıklarını artırmayı hedefliyor.

Öğrencilerin boş zamanlarında oynadıkları oyunlar bile savaş üzerine. Öğrenciler, paintboll oynayarak taktik geliştiriyorlar. İki takım hainde oynanan bu oyun da askerlere savaş taktikleri konusunda tecrübe kazandırıyor. Harbiyeliler eğitimlerinde yaralı silah arkadaşlarını tüm zorlu koşullara rağmen geride bırakmamayı da öğreniyor. Mangada yaralanan bir asker senaryo gereği nehir geçiş öncesi arazideki malzemeden yapılan sedye ile arkadaşlarının yardımıyla karşıya geçiriliyor.

Menteş'te subay adayları helikoptere ellerindeki techizatlarla en kısa sürede inme binme eğitiminden de geçiyor. UH-1 ve Cougar helikopterlerini kullanan subaylar kuvvet kaydırma gerektirdiğinde kullanacakları helikopterleri tanıyorlar. Zorlu eğitimde kadın Harbiyeliler de erkekler gibi zor koşullarla mücadele ediyor. Menteş Atışlı Tatbikat Bölgesi'ndeki eğitimlere başka ülkelerden de talep geliyor. Türkmenistan, Kırgızistan, Kosova, Bosna Hersek, KKTC, Kosova, Gambiya gibi çeşitli ülkelerden çok sayıda öğrenci, Harbiyelilerin yanında eğitim alıyor. Gambiya’dan gelen Ebou Touray Kara Harp Okulu’nda eğitim almaktan gurur duyduğunu belirterek, "Burası dünyanın en iyi okullarından biri. Buradaki eğitimin ülkemde bana katkı sağlayacağını ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini düşünüyorum. Ayrıca çok güzel arkadaşlıklar kuruluyor." diye konuştu.

Kadın Harbiyeli ikinci sınıf öğrencilerinden Hilal Kas eğitimlerini zor koşullarda almalarına rağmen erkekler kadar dayanıklılık gösterdiklerini belirterek, “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Biz de erkekler gibi eğitim görüyoruz. Eğitimde ayrıcalık yok.” dedi.

CİHAN

Yorumlar