Kar ve don yüzünden binlerce hayvan telef oldu

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Siirt bölgesinde bu yıl yağan aşırı kar yağışı küçükbaş hayvancılığı da vurdu.

Google Haberlere Abone ol
Kar ve don yüzünden binlerce hayvan telef oldu

Hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Siirt bölgesinde bu yıl yağan aşırı kar yağışı küçükbaş hayvancılığı da vurdu.
Siirt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Mehmet Ali Şengöz, kar yağışı nedeniyle devrilen hayvan barınaklarında 10 bine yakın hayvan yavrusunun telef olduğunu söyledi. Beraberinde veteriner Hekim Sıddık Aydın ile birlikte olay yerine giden Şengöz, acı bir tablo ile karşılaştıklarını söyledi.

    İlk kez böylesi büyük bir kar yağışı ve aşırı soğukla karşı karşıya kaldıklarını belirten Şengöz, “Siirt’te hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelere gittik. Gördüğümüz manzara bizi hayrete düşürdü. Bine yakın koyun ve kuzu telef olmuştur. Ayrıca 10 bin adet koyununda yavru attığı tespit edilmiştir. Damızlık Koyun Keçi Birliği ve Tarımsal Danışmanlık Şirketi çalışanları hayvan yetiştiricilerinin hasta hayvanlarının muayenesinde ve zararların tespitinde görev almışlardır. Valilik ve Bakanlık nezdinde çalışmalarımız devam etmektedir. Atık yapan koyun damızlık yetiştiricilik yapan bir işletme için koyunun ölmesi gibi büyük bir felakettir. Çünkü bir yıl boyunca yapılan emeğin karşılığı alınacak yavru kuzu ve hayvanın sütüdür. Hayvan yavru atınca yavru ve sütten mahrum kalan yetiştirici bir yıl boyunca bu hayvanı sırtında taşıyıp cebinden masraf edecektir. Bu yüzden yetiştiricilerimiz çok mağdur ve perişandır. Acil olarak afet ilan edilmeli ve yetiştiricilerin zararları tespit edilip mağduriyetler giderilmelidir. Valilik ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü nezdinde üyelerimizin mağduriyetleri için gerekli girişimleri yapmaktayız." dedi.

    Şengöz, aşırı soğuk ve don yüzünden de halen binlerce hayvanın telef olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. CİHAN

Yorumlar