Kaplıca suları hastaneye girdi, hastaların iyileşme süreci hızlandı

Zengin termal kaynaklara sahip Afyonkarahisar'da insanların bin yıldır tedavi maksatlı kullandığı kaplıca suları şimdi hastanelerde kullanılmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol
Kaplıca suları hastaneye girdi, hastaların iyileşme süreci hızlandı

Zengin termal kaynaklara sahip Afyonkarahisar'da insanların bin yıldır tedavi maksatlı kullandığı kaplıca suları şimdi hastanelerde kullanılmaya başlandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi(AKÜ) Fiziksel Tıp Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Hastanesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ümit Dündar, hastanede bulunan termal havuzlarda, doktor gözetiminde tedavi maksadıyla kullanılan kaplıca tedavisinin hastaya takviye olarak yapıldığını ve hastanın iyileşme hızını artırdığını söyledi.

Dündar, hastaların kaplıca tedavisiyle genel bir iyileşme içine girdiklerini ve ilaçların etkisinin yüzde yüz arttığını belirterek, hastaların geri gelme oranının da düştüğünü söyledi. Dündar, “Bir de yürüyemeyen hastalar suda yürüyebiliyor. Vücut ağırlığının yüzde 90’ını su taşıyor. Felçli bir hasta düşünün, omurilik seviyesine kadar suya girdiğinde normalde 100 kilo ise suyun kaldırma kuvvetiyle beraber hasta, 10 kilogram oluyor ve karada yürüyemezken suyun kaldırma kuvveti ve makinelerin desteğiyle yürümeye başlıyor. Özel kaldıraçlarla hastayı havuza transfer ediyoruz. Hastanın yürüdüğünü görmesi, kendisini ayrı bir motive ediyor. Bunun yanında termal suların şifa özelliği de devreye girince tedavi olumlu sonuçlar veriyor.” dedi. Dündar, beyin felci, omurilik yaralanması geçirenler, beyni ilgilendiren her türlü hastalığı olanlar, yürüme zorluğu çeken spastik çocuklar, ortopedik yaralanmalar, kireçlenme eklem, bel boyun hastalıkları olanların fizik tedavi merkezinden yararlandığını anlattı.

"BİR MİLYON KİŞİLİK TERMAL BANYO"

Dündar, Türkiye’nin kaplıcada kaynak zenginliği açısından dünyada 7’inci, Avrupa’da birinci sırada bulunduğunu aktardı. Dündar, “Son verilere göre ülkemizde 529 adet mineral kaynak bulunuyor. Bunlardan 241 adedi maden suları, 247 adedi 60 derecede, 41 adedi ise 60 ile 100 derece arasında termal suları niteliği taşıyor. Mevcut termal su kaynakları ile kuyularımızın bir günlük üretim miktarı yaklaşık bir milyon kişinin termal banyo yapabileceği kapasiteye ulaşıyor.” diye konuştu.

"TERMALDEN EN FAZLA ALMANLAR FAYDALANIYOR"

Ümit Dündar, Avrupalıların birkaç asır öncesine kadar dünyanın imrendiği su kültürüne sahip Anadolu’dan dersler çıkararak kaplıca sularından yararlanma yollarını aradıklarını ifade ederek, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’da son yıllarda gelişmiş kaplıca tedavi merkezleri kurulduğunu kaydetti. Dündar, iki ülkede tedavi edici 60 termal sağlık merkezi bulunduğunu ve senede 500 bine yakın hastaya tedavi hizmeti verildiğini dile getirdi.

Dündar, "Ayrıca Fransa’da 104, İspanya’da 128 ve İtalya’da ise 360 civarında termal tesis bulunuyor. Rusya’ya yılda 8 milyon turist gidiyor. Japonya’da bin 500 adet kaplıcada bir milyon geceleme kapasiteli termal turizm yapılıyor. ABD’nin Arkansas eyaletinde ise 55 bin kişinin yararlanacağı termal tesisleri mevcut." şeklinde konuştu.

Avrupa’da termal turizmden en fazla payı alan ülkenin ise Almanya olduğunu belirten Dündar, 263 adet resmi belgeli termal merkez bulunan ülkede, bir yıl içerisinde bu tesisleri 10 milyon turistin ziyaret ettiğini kaydetti. CİHAN

Yorumlar