'Kaplama lastik kullanmak suç değil, yolcular emniyet kemeri takmalı'

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Kayseri’de 21, Sivas’ta 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kazalarında yalnızca otobüs sahibi ve sürücülerini suçlamanın haksızlık olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Kaplama lastik kullanmak suç değil, yolcular emniyet kemeri takmalı'

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Kayseri’de 21, Sivas’ta 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kazalarında yalnızca otobüs sahibi ve sürücülerini suçlamanın haksızlık olduğunu söyledi. Erdoğan, "Biz, öncelikle can taşıyoruz, bunun farkındayız. Sonra bizim malımız da kıymetli. Her aracımız 1 milyon lira değerinde. İki kaza sonrası tüm sektör suçlanıyor, bu yanlış. Tüm araçlarımızda, tüm koltuklarda emniyet kemeri var, ancak yolcularımız takmıyor." dedi. Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner ise yolcu otobüslerine halen senede bir kez yapılan fenni muayenelerin 6 ayda bir yapılması gerektiğini dile getirdi.

    Türkiye genelinde şehirlerarası toplu taşıma hizmeti veren 343 firma bünyesinde 7 bin 850 otobüs günde 17 bin, yılda 5 milyon seferde 200 milyon yolcu taşıyor. Ülke genelinde bin 515 turizm firmasında 34 bin otobüs de ‘D2’ belgesiyle şehirlerarası yollarda hizmet veriyor. Geçtiğimiz günlerde Kayseri’de 21, Sivas’ta 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazalarında, ‘kaplama lastik’ ile kış lastiği ve otobüs sürücülerin uyuduğu iddiaları tartışma konusu oldu.

    ÖN LASTİKLERDE KIŞ LASTİĞİ ŞARTI YOK

    Kaplama lastik kullanımının suç olmadığının altını çizen TOFED Genel Başkanı Mehmet Erdoğan, Türkiye’de büyük lastik firmaların kaplama lastik üretimi yaptığını söyledi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Kayseri ve Sivas’taki kazalardan sonra kaplama lastik konusu tartışma oldu. Herkes uzman gibi konuşuyor. Ancak kaplama lastik kullanmak suç değil. 2012 yılında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından ‘lastik yönergesi’ yayımlandı. Buna göre; otobüslerin dingil arkasındaki hareketli bölümdeki dört lastik için Aralık- Nisan ayı döneminde kış lastiği kullanımı zorunluluğu var. Otobüslerin ön lastikleri için kış lastiği uygulama zorunluluğu yok. ‘dört mevsim’ olarak adlandırılan lastikler ön iki teker için kullanılabilir. Kaplama lastik konusunda da herkes konuşuyor; ancak dev firmalar bu kaplama lastik işini yapıyor, ayrıca herhangi bir yasak da yok. Firmalarımız da kaplama lastikleri sağlıklı şekilde kullanılıyor. Kaplama lastik de ucuz değil ki. Yenisi bin lira olan lastiğin kaplaması da 500-600 lira. Şirketler, kaplama yapılacak lastiğin et derinliğine bakıyor, kaplama yapılabilecekse yapılıyor."

    "BİZ ZATEN DENETLENİYORUZ, KORSANLARI DENETMEYEN YOK"

    Her otobüsün, gün içerisinde en az 2 otogara uğradığına dikkat çeken Mehmet Erdoğan, her şeyden önce can taşıdıklarını, insan canının ne kadar önemli olduğunu bilen insanlar olduklarını dile getirdi. Erdoğan şöyle devam etti: "Mallarımız da değerli. Her otobüsümüz 1 milyon lira civarında. Canımızı ve malımızı kaybetmek ister miyiz? Suçlamaları kabul etmiyoruz. Bu topraklarda 100 yılı aşkın süredir şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılıyor. Elma ile armut karıştırılmak isteniyor. Gelişen teknolojiyle birlikte bir taraftan emniyet bir taraftan firmalar otobüsü, sürücüyü her yönden etkiliyor. Bir otobüs, gün içerisinde en az 2 otogara uğruyor. Zaten, çıkışlarda zaten gerekli kontroller yapılıyor. Ama, İstanbul’un semtlerinden günde 300 tane korsan otobüs kaldırılıyor, denetleyen yok. Vatandaş, otobüs kiralayıp, yola çıkıyor, denetim yok. ‘Sektörü nasıl yok ederiz’ anlayışı yanlış. Belediye araçları farklı illere cenaze taşıyor. Yolda kaza yapıyor, iki kişi ölüyor. Ama denetleyen yok. Son kazalar talihsiz kazalardır. Mevsimsel şartlar da bu kazalarda etkilidir. Belki tuzlama da eksik yapılmış olabilir. Üzüntümüz büyük. 2013 yılı içerisinde 368 otobüsümüz kazaya karıştı, maalesef bu kazalarda 49 insanımız hayatını kaybetti. Sürücülerin ‘uyudu’ iddiası da gerçek dışıdır. Çünkü sürücülerimiz en fazla dört buçuk saat direksiyon salladıktan ora dinleniyor ve günde en fazla 9 saat direksiyon başına geçebiliyor. Haftada en az bir gün istirahat ediyor."

    "OTOBÜSLERDE FENNİ MUAYENE 6 AYDA BİR YAPILMALI"

    Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner ise yolcu otobüslerine halen senede bir kez yapılan fenni muayenelerin 6 ayda bir yapılması gerektiğini savundu. Ölümlü kazaların azaltılması için iki kuruma çok önemli görev düştüğüne dikkat çeken Güner, "Birincisi; otobüs işletmecileri, araçların bakımlarını periyodik yapmalı. Lastiklerini, hava şartlarına göre ayarlamalı. ‘iki tekeri kış lastiği yapalım, iki teker de idare eder’ anlayışı kazaya davetiye çıkarıyor. Yollardaki denetimler de artırılmalı. Şoförlerin uyuduğu söyleniyor. Aslında takograf sistemiyle sürücülerin ne kadar direksiyon salladığı belli oluyor." şeklinde konuştu.

    Avukat Güner sürücülerin duyarlı davranmasıyla kazaların azalacağını söyledi. Onlarca kişiyi taşıyan otobüs şoförünün üzerinde baskı olmaması gerektiğini dile getiren Güner, şunları kaydetti: "Bazı otobüs firmaları 'falan noktaya falan saatte varacaksın' gibi talimatlar veriyor. Belirtilen saatte o noktaya varılacaksa problem yok; ama zaman ayarlaması şoförler üzerinde baskı oluşturuyor. Hız limitlerini zinhar aşmamaları lazım. Kurallara en çok dikkat etmesi gerekenler otobüs şoförleridir. Son günlerde yaşadığımız kazalar da otobüslerin fenni muayene sürelerinin azaltılması gerektiğini gözler önüne seriyor. Halen senede bir yapılan fenni muayeneler altı ayda bir yapılmalı. Mesela kış aylarına girerken bir kez bir de yaz aylarına girerken yapılmalı. Böylece otobüsteki lastik dahil tüm detaylar elden geçirilmiş olur."

    "EMNİYET KEMERİ TAKILMALI"

    TOFED Başkanı Mehmet Erdoğan, ‘otobüslere fenni muayene 6 ayda bir yapılmalı’ teklifine tepki gösterdi. Otobüslerin periyodik bakımlarının düzenli olarak yapıldığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Büyük kurumsal firmalarda otobüslerin yaş ortalaması zaten 3. Biraz daha küçük firmalarda ise yaş ortalaması 5. Yani, zaten yeni otobüslerle çalışıyoruz. Her sefer öncesi araçlarımız ve sürücülerimiz kontrole tabi tutuluyor. Yaklaşık 8 bin aracımız pırıl pırıl. Her aracımızda, tüm koltuklarda emniyet kemeri var. Sürücülerimizin uyarılarına rağmen emniyet kemerlerini yolcularımız kullanmıyor. Bir anlık dalgınlıktan herkes kaza yapabilir. Sektöre balta vurulmak istenmesi yanlış." CİHAN

Yorumlar