Kapanan belediyelerin mal varlıkları büyükşehire gitti, borcu Manavgat'a kaldı

30 Mart mahalli seçimler sonrası tüzel kişiliklerini kaybeden belde belediyelerinin mal varlıklarını Antalya Büyükşehir Belediyesi aldı, borçları ise Manavgat Belediyesi'ne kaldı. Büyükşehir Yasası, uygulama noktasında Antalya Büyükşehir...

Google Haberlere Abone ol
Kapanan belediyelerin mal varlıkları büyükşehire gitti, borcu Manavgat'a kaldı

30 Mart mahalli seçimler sonrası tüzel kişiliklerini kaybeden belde belediyelerinin mal varlıklarını Antalya Büyükşehir Belediyesi aldı, borçları ise Manavgat Belediyesi'ne kaldı. Büyükşehir Yasası, uygulama noktasında Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Manavgat Belediyesi'ni karşı karşıya getiriyor. Seçimler sonrası Dağıtım Komisyonu, Manavgat'ın tüzel kişiliklerini kaybeden Taşağıl, Gündoğdu, Çolaklı, Evrenseki, Ilıca, Side, Oymapınar, Kızılot ve Sarılar beldelerinin mal varlıklarını Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne devrederken, borçlarını Manavgat Belediyesi'ne bıraktı. En fazla fazla borç bırakan belde belediyeleri ise 45 milyonla AK Partili Side, 23 milyonla Evrenseki ve 20 milyonla Sarılar oldu.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, makamında düzenlediği basın toplantısında Büyükşehir Belediyesi Yasası'nda yaşadıkları sıkıntılarla ilgili basın mensuplarına açıklama yaptı. Tasfiye Komisyonu'nun kapanan belde belediyelerinin nitelikli ve kullanışlı araçlarını Antalya Büyükşehir'e verildiğini anlatan Sözen, belediyelerine 30 hurdaya çıkmış aracın bırakıldığını kaydetti.

EN FAZLA BORÇ KAPANAN AK PARTİLİ BELEDİYELERİN

Kapanan belde belediyeleri ve köylerde kamulaştırma bedelleriyle birlikte toplamda 200 milyon lira borcu devraldıklarını belirten Sözen, en fazla borcun ise belde belediyelerinin olduğunu söyledi. Tüzel kişiliğini kaybeden belde belediyelerinin toplamda Manavgat Belediyesi'ne devreden 100 milyon lira borcunun bulunduğunu belirten Sözen, en fazla borcu bulunan belde belediyelerinin ise 45 milyon lira ile Side, 23 milyon lira ile Evrenseki ve 20 milyon lira ile Sarılar olduğunu kaydetti. Sözen, "Kapanan belediyelerin mal varlıkları büyükşehire, borçları ise Manavgat'a kaldı. Toplamda 200 milyon lira borcu devraldık. Bu borçları ödeyeceğiz. Zamana yayarak ödeyeceğiz. Çünkü Manavgat Belediyesi'ne ait olan mezbaha, hal ve su hepsi büyükşehire devredildi. Büyükşehir 80 köyün tarla ve meralarını talep etti." diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR HALK PLAJLARINI DA ALMAK İSTİYOR

Başkan Sözen, Antalya Büyükşehir'in Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla bölgedeki halk plajlarını da kendisine bağlanma talebinde bulunduğunu söyledi. Turizm şehrinin yatak kapasitesinin 210 bine ulaştığını aktaran Sözen, plajlarında büyükşehire geçmesiyle birlikte Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu unvanına sahip Manavgat'ta turizmin biteceğini savundu.

Her zaman yerinde yönetim ve Büyükşehir Yasası kapsamında büyükşehirle uyum içinde çalışma istediklerini belirten Sözen, turizm şehrinin 64 kilometrekarelik kıyı bandının da elinden çıkmasıyla ülke ekonomisine yıllık 4 milyar dolar gelir sağlayan turizm destinasyonunun imaj zedelenmesine bağlı zarar uğrayacağını ifade etti. Sözen, şu bilgileri verdi: "Kumsalda yapı denetiminden peyzaj düzenlemesine ve temizlik hizmetini Manavgat Belediyesi yapıyor. 200 kişi ile hizmet veriyoruz. Hizmeti biz veriyoruz, lakin su sporları gelirini Antalya Büyükşehir alıyor. Bu hiç adil bir yaklaşım değil. Manavgat'ın halk plajları elinden alınırsa hiç kimse kusura bakmasın bölgede turizm çöker. Geçmiş yıllarda Alanya bu sıkıntıları yaşadı." ifadesini kullandı.

Geçen yıl Avrupa Birliği(AB) hibe kredisiyle hayata geçirdikleri Manavgat Temin Suyu Projesi'nin devrini ASAT'a yaptıklarını belirten Sözen, ASAT'ın da tutanak karşılığında teslim aldığını ifade etti. Antalya Büyükşehir Koordinatörü Ömer Şahin'in 'proje yanlıştı' sözlerini gerçekçi bulmadıklarını belirten Sözen, projenin garantörlerinin AB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İller Bankası olduğunu, projenin hayata geçirilmesinde AB yetkililerinin her aşamasını kontrol ettiğini ve Avrupa standartlarında bir tesis olduğunu kaydetti. Sözen, sözlerini şöyle tamamladı: "Tesisi işletememenin faturasını bize kesmesinler. Tesisi işletmedikleri için bazı mahallelerde su sıkıntısı oluyor. Biz tesisi geri almaya talibiz. Halihazırdaki proje 9 milyon Euro'luk proje. Projenin tamamı 22 milyon Euro. Tesiste bir yıldır sorun yoktu da ASAT'a geçince mi oldu?"

Başkan Şükrü Sözen, 30 Mart mahalli seçimlerinde CHP'den ikinci defa Manavgat Belediye Başkanı seçilmişti.

Tüzel kişiliklerini kaybeden belde belediyeleri Sarılar (AKP) 20 milyon, Side (AKP) 45 milyon, Çolaklı (AKP) 4,5 milyon, Evrenseki (AKP) 23 milyon, Ilıca (AKP) 4 milyon, Oymapınar (CHP) 1,1 milyon, Taşağıl (AKP) 1,1 milyon, Gündoğdu (AKP) 1,1 milyon ve Kızılot (CHP) 185 bin lira borçlarının olduğunu ifade edildi. CİHAN

Yorumlar