Kapanan beldeye sokak olarak bağlanan 150 yıllık köy, mührü geri istiyor

Balıkesir'in İvrindi ilçesine bağlı Kayapa beldesine bağlı 6 kilometre uzaktaki Okçular Mahallesi, muhtarlık mührünü geri istiyor.

Google Haberlere Abone ol
Kapanan beldeye sokak olarak bağlanan 150 yıllık köy, mührü geri istiyor

Balıkesir'in İvrindi ilçesine bağlı Kayapa beldesine bağlı 6 kilometre uzaktaki Okçular Mahallesi, muhtarlık mührünü geri istiyor. Balıkesir'in büyükşehir olmasının ardından belde belediyesinin kapanmasıyla sokak olarak gösterilen 670 nüfuslu mahallenin sakinleri, bu duruma tepki gösterdi. Nüfus cüzdanlarında Okçular'ın mahalle olarak göründüğünü belirten eski Muhtar Hayrettin Altıntaş, vatandaşların imza topladığını belirterek yetkililerden yardım istedi.

Kayapa beldesinin köyü olan Okçular, seçimlere Kayapa Mahallesi'ne bağlı bir sokak olarak katıldı. Seçimlerde muhtarlık mührünü kaybeden vatandaşlar, köy meydanına toplanarak bu duruma tepki gösterdi. 220 hane ve 670 nüfusu bulunan Okçular Mahallesi sakinleri, Kayapa'nın kendilerine 6 kilometre uzakta olduğunu belirterek, köydeki yaşlı, hasta ve engelliler için bu durumun sıkıntı doğuracağını söylüyor. Kayapa'nın kapanmaması için 2007 yılında beldeye bağlanmak amacıyla köyde referandum yapıldığını belirten eski Muhtar Altıntaş, "Referandumda vatandaşlarımızın sadece yüzde 30'u oy kullandı. Referandumdan 'evet' kararı çıktı ve kabul ettik. Referandumdan sonra beldeye bağlandık ve mahalle olduk. Bizim beldeye uzaklığımız 6 km. Başkanımız, bizi sokak olarak göstermiş. Bu durumda sokak olduğumuz için muhtarlığımız teke düştü. Vatandaşlarımın yüzde 90'ı bana oy verdi ancak şu anda muhtarlığımı kabul etmiyorlar. Köyümüzdeki insanlarımız yaşlı, Kayapa'ya gidemeyiz. Devletimizden, muhtarlığımızın geri verilmesini istiyoruz. Mührü teslim edeceğimi söylüyorum, köylülerimiz bunu yapamayacağımı söylüyor. Çok zor durumda kaldığım için mührü de vermek istemiyorum." dedi.

Mahallede toplam 415 seçmen bulunduğunu kaydeden Hayrettin Altıntaş, "Mahallede cami, okul ve sağlık ocağı var. Anasınıfı ve ilkokula giden toplam 70 öğrenci bulunuyor. Ayrıca taşımalı sistemle Kayapa'ya giden 60 ortaokul öğrencimiz var. 40 lise öğrencimizse eğitim için İvrindi'ye gidiyor." diye konuştu. Nüfus cüzdanlarında Kayapa'ya bağlı Okçular Mahallesi yazdığını dile getiren Altıntaş, şöyle devam etti: "Yeni yasada mahallelere muhtarlık verildi ancak seçmen kâğıtlarımızda sokak olarak görünüyor. 6 km. yerin sokağı olamaz. Köyümüzü aşağı ve yukarı sokak olarak göstermişler. Vatandaşlarımızın hepsinin kimliğinde mahalle yazıyor. Köylü bana baskı yapıyor, 'Mührü verirsen evini, damını yakarız.' diyorlar. Mührü teslim edersem köyümden olacağım, etmesem zor duruma düşüyorum. Yetkililerden bana yardım etmelerini bekliyorum. Vatandaşlarımız, muhtarlığın tekrar verilmesi için imza topladı. Sayın valimizin bize yardım etmesini bekliyoruz. Bu imzaları, kaymakamımız ve valimize teslim edeceğim."

Duruma tepki gösteren vatandaşlar da Kayapa'nın uzak olduğunu, köyde yaşlı, hasta ve engelliler bulunduğunu belirterek, mahalleye muhtar istediklerini söyledi. Hayrettin Altıntaş'ı omuzlarına alan vatandaşlar, "En büyük muhtar, bizim muhtar" diye slogan attı.

Yeni Büyükşehir Kanunu'na göre seçimlerden altı ay sonra nüfusu 500'ün üzerinde olan yerlerin, müracaat etmesi halinde mahalle statüsüne kavuşabileceği bildirildi. CİHAN

Yorumlar