Kapalıçarşı'da gece mesaisi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarının en önemli ayağını oluşturan Kapalı Çarşı’da çatı montajı hummalı bir şekilde devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Kapalıçarşı'da gece mesaisi

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarının en önemli ayağını oluşturan Kapalı Çarşı’da çatı montajı hummalı bir şekilde devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gece yarısı çalışmaları incelerken, tonoz çatı uygulamasında sona gelindiğini, çatıya çini montajının hızla sürdüğünü belirterek çatıdan zemine çalışmalar bittiğinde çarşının orijinal bir görüntüye kavuşacağını söyledi.

Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında surlar, çarşı ve hanlar bölgesi ile Kayhan – Reyhan bölgesinin yanı sıra merkeze bağlı ilçelerde de toplamda 150’nin üzerinde projeyi hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Kapalı Çarşı’da başlattığı yenileme çalışmalarına hız verdi. Bursa’nın tarih boyunca en önemli ticaret merkezi olan 1801 ve 1889 yangınları ile 1854 depreminde büyük zarar gören ve 1958 yılındaki yangında tamamen kül olduktan sonra yeniden inşa edilen Kapalı Çarşı, ilk kez kapsamlı bir yenilemeye tabi tutuluyor. Tamamen sökülen eski çatının yerini bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak tonoz çatı alırken, cepheler, zemin ve tabelalar da sil baştan yenilenecek.

Kapalı Çarşı’daki esnafın mağdur olmaması için gündüz herhangi bir çalışmanın yapılmadığı çarşı kapılarını müşterilere kapatmasının ardından hummalı bir çalışmaya ev sahipliği yapılıyor. Tamamlanma aşamasına gelen tonoz çatı montajı ve çatı çini kaplama işçilikleri sabahın ilk ışıklarına kadar hummalı bir şekilde sürüyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, beraberindeki Genel Sekreter Seyfettin Avşar ve Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ile birlikte gece yarısı devam eden çalışmaları yerinde inceledi. Yüklenici firmanın temsilcilerinden çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Altepe, tonoz çatının tamamlanan bölümlerinde devam eden çini kaplama çalışmalarını izledi. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde ilk başlatmayı hedefledikleri çalışmanın Kapalı Çarşı olduğunu ancak bu çalışmanın sona kaldığını kaydeden Başkan Altepe, çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini söyledi. Kapalı çarşı için özel bir proje hazırlandığını ve eski çatının tamamen sökülerek yerine bölgenin tarihi dokusuna uygun tonoz çatı uygulaması yapıldığını söyleyen Başkan Altepe, “Birkaç gün içinde çatı tamamen kapanmış olacak. Esnafımızın mağdur olmaması amacıyla çalışmaları sadece geceleri yapıyoruz. Çalışmalar sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor. Çatının ardından cephe kaplama, tabela düzenleme ve zemin çalışmalarını başlatacağız. Çalışmalar tamamlandığında Kapalı Çarşı orijinal görüntüsü ile Bursa’ya yakışacak.” dedi. CİHAN

Yorumlar