"Kanun yasalaşırsa 25 dönümden küçük zeytinlikler devlet eliyle talan edilecek"

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen zeytin tasarısına karşı çıkan Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Belediyesi’nin Büyükbalıklı Mahallesi’nde zeytincileri bilgilendirme toplantısı düzenledi.TBMM’de görüşülen “Elektrik...

Google Haberlere Abone ol
"Kanun yasalaşırsa 25 dönümden küçük zeytinlikler devlet eliyle talan edilecek"

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen zeytin tasarısına karşı çıkan Nilüfer Kent Konseyi, Nilüfer Belediyesi’nin Büyükbalıklı Mahallesi’nde zeytincileri bilgilendirme toplantısı düzenledi.

TBMM’de görüşülen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılaştırılması” hakkında kanun değişikliği tasarısına karşı tepkiler her geçen gün artıyor. Nilüfer Kent Konseyi de TBMM’de görüşülen kanun tasarısına karşı Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı kırsal yerleşim alanlarında zeytincilikle uğraşan mahallelilere bilgilendirme toplantısı düzenliyor.

Toplantıda söz alan Bursa Ziraat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Orhan Sarıbal, kanun tasarısına göre, 25 dönümden küçük zeytin alanlarının devlet eliyle talan edileceğini söyledi. Orhan Sarıbal, şunları söyledi: “Zeytinle ilgili 2006 yılından beri ısrarla kanunlar, yasa tasarıları geliyor. Zeytin alanlarında şu an yapılmak istenen termik santraller, rüzgar santralleri, maden ocakları gibi enerji adı altında sanayi yatırımları için bir engel oluşturuyor. Mevcut ekonomik politikalar böyle diyor. Şu anda yasalaştırılmak istenen tasarı, zeytin alanlarına sorgusuz sualsiz rahatlıkla girerek zeytinlikleri yok edip, sanayileşmenin önünün açılması isteniyor.”

Zeytinlikler için kurulan komisyonun da adil olmadığını vurgulayan Sarıbal, valilik tarafından kurulacak 9 üyeli komisyonun 7 kurumunun kamuya ait olacağının altını çizdi. Sarıbal, “Bu tasarıyla birlikte vali kendi bünyesinde oluşturduğu bir ekiple sizin 25 dönümden küçük zeytin alanlarınızı herhangi bir sebeple kesip imara, inşaata, sanayiye, ticarete ve termik santraline açabilir. Zeytin bizim hayatımızdır, üretim şeklimizdir, çocuklarımızın ve ailemizin yaşam kaynağıdır ve bu toplumun dengeli düzenli beslenmesi için olmazsa olmaz bir üretim biçimidir.” dedi.

ZEYTİNLİKLERİN YÜZDE 90’I 25 DÖNÜMÜN ALTINDA

Nilüfer Belediyesi Çevre Danışmanı Arca Atay da Türkiye’de mevcut zeytinliklerin yüzde doksanının 25 dönümün altında olduğunu belirtti. Atay, “Ortalama olarak Türkiye’deki zeytin alanı miktarı 12 dönümdür. Bu yasa çıkarsa yüzde doksan zeytin alanımız büyük bir talan içine girecek.” diyerek zeytin üreticilerini uyardı.

CİHAN

Yorumlar