Kanun çıkalı 10 yıl oldu, pitbullar hala tehlike saçıyor

Sahiplenmesi yasak olan tehlikeli köpekler vatandaşları tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle Pitbull, Terrier gibi bakımı yasak olan köpeklerin tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılmaları hayvanların saldırıya neden olan tepkiler vermesine...

Google Haberlere Abone ol
Kanun çıkalı 10 yıl oldu, pitbullar hala tehlike saçıyor

Sahiplenmesi yasak olan tehlikeli köpekler vatandaşları tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle Pitbull, Terrier gibi bakımı yasak olan köpeklerin tasmasız ve ağızlıksız dolaştırılmaları hayvanların saldırıya neden olan tepkiler vermesine neden oluyor. Köpeklerin saldırısına uğrayan vatandaşlar ise, ağır yaralar alıyor. Özellikle çocukların saldırıya uğraması ölüme varan sonuçları ortaya çıkartıyor. Söz konusu problemin çözümü ve evcil hayvanların korunması için 2004 yılında bir yönetmelik çıkartıldı. Evcil hayvanların sokağa terk edilmesini önlemek ve hayvanların kayıt altında tutmak için çıkarılan bu yönetmelik, aradan 10 yıl geçmesine rağmen uygulamada eksiklikler bulunuyor. Özellikle sahiplenmesi yasak olan hayvanlar için çıkartılan ve Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14’üncü maddesinin yasaklar bölümünde yer alan, “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır.” ifadesi bugüne kadar etkili bir şekilde uygulanmadı.

"SALDIRIDA ÖLEBİLİRDİM"

Geçtiğimiz gün Eskişehir’de Golden cinsi köpeğini gezdirirken pitbull saldırısına uğrayan Ertan Yalçınkaya (42), canını zor kurtardığını söyledi. Yalçınkaya, “Parkta 8 aylık Golden köpeğimle otururken bir anda arkamdan bir pitbullun koşarak geldiğini gördüm. Pitbulları az çok bildiğim için kendi köpeğimi kurumak için kucağıma aldım. Pitbull sürekli saldırmaya başladı. Köpeğimi ısırdı, bir taraftan ben yara bere aldım, baya bir boğuştuk. Sonunda artık bir şekilde kendimi bir tarafa savurdum. Daha sonra sahipleri tuttular ama biz baya uğraştık. Belli darbeler aldım. Köpeğim kötü, ölebilirdim, çok daha büyük darbeler alabilirdim.” ifadelerini kullandı.

"EGOLARINI TATMİN ETMEK İÇİN KÖPEKLERİ SALDIRGAN HALE GETİRİYORLAR"

Olayın çocukların da olduğu bir parkta geçmesi nedeniyle sonuçların daha da kötü olabileceğini ifade eden Yalçınkaya, “Çocuklar var, park var, çocuklar orada oynuyor, dolaşıyorlar. Bu nasıl bir durum? Bunu bir şekilde birilerinin çıkıp açıklaması lazım. Biz kanunları biliyoruz. Pitbull beslemek yasak, gezdirmek yasak. Ağızlıksız mümkün değil sokağa çıkartamazsın. Ağızlık yok, rahat rahat gezdiriyorlar. Yolda, caddede yürürken herkes bir tarafa kaçışıyor. Kimsenin şikayet ettiği yok. Buna bir şekilde birilerinin çıkıp önlemini alması lazım. İnsanlar kendi egolarını, komplekslerini tatmin etmek için özellikle bu köpekleri saldırgan haline getirerek ortalığa çıkıyorlar. Bu sıkıntı Türkiye'de sık görülmeye başlanıldı. Maalesef kimsenin herhangi bir önlem aldığı da yok. Herkes hayvan beslememeli, bunun bir yasal tarafı olmalı. Yani ehliyet verir gibi bir şey olması lazım. Pitbull tipi köpeklerin sıradan insanların eline geçmesini engellemek lazım. Varsa da böyle bir şey gerekli işlemleri yaptırıp bir şeylerin yapılması lazım. Her önüne gelip 50- 100- 200 lira para verip yetiştirmemeli. Böyle bir şey olmaz. Kimsenin hayatı, çoluğu çocuğu, köpeği bu kadar ucuz değil. Bu sadece Türkiye'de oluyor maalesef.” diye konuştu.

"KÖPEKLE KARŞILAŞILDIĞINDA NE YAPILMALI?"

Tehlikeli hayvanlar tarafından saldırıya uğramamak ve saldırı anında ise nasıl davranılması gerektiği hususlarında uzmanlar şu uyarılarda bulunuyor: Elinizde yiyecek varsa görebileceği şekilde uzağa atın. Ses dalgası yayan elektronik köpek kovucu kullanın. Köpekle karşılaştığınızda yürüme ritminizi değiştirmeyin. Göz temasından, ani ses ve hareketlerden kaçının. Özellikle sayısı 3’ten fazla olan köpek sürüsüne taş atmayın. Uyuyan veya yemek yiyen köpeğe fazla yanaşmayın. Yaralı köpeği kaldırmaya çalışmayın. Pusuda veya savunmadaki köpeğin arkasından yanaşmayın. Köpek ya da kedi kavgalarını çıplak elle ayırmaya çalışmayın. Yavruları olan köpeğe yanaşmayın. Tanımadığınız köpeğin oyuncağını, yemeğini almayın. Bisikletle giderken kovalarsa, durup inin ve bisikleti havyanla aranıza alın, yavaşça gerileyin. Köpek ayak veya kolunuzu ısırmışsa sertçe geri çekmeyin, hayvanın kafasına vurmaya çalışın. Saldırıya uğradıysanız, yüzüstü yere yatın ve top gibi kapanın. Kafanızı, boğazınızı, el ve kollarınızla koruyun. CİHAN

Yorumlar