Kanserli köyün yeni yerleşim yeri çağrısı hala cevap bekliyor

Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Yeniceli köyü sakinleri, asbest minerali bulunan toprağı evlerinin duvarlarında kullandıkları günden bu yana kanserle mücadele ediyor. Akciğer zarı kanserine yakalanan 30’a yakın kişinin hayatını...

Google Haberlere Abone ol
Kanserli köyün yeni yerleşim yeri çağrısı hala cevap bekliyor

Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Yeniceli köyü sakinleri, asbest minerali bulunan toprağı evlerinin duvarlarında kullandıkları günden bu yana kanserle mücadele ediyor. Akciğer zarı kanserine yakalanan 30’a yakın kişinin hayatını kaybettiğini anlatan köy muhtarı Hüseyin Şahin, 3 yıldır kapılarının çalınmadığını belirterek, yetkililerden, kendilerine yeni bir yerleşim alanı göstermesini istedi.

120 haneli Yeniceli köyünün başı kanser hastalığı ile dertte. Adeta ölüme terk edilen köyde 1990 yılından bu yana 30’a yakın kişi akciğer zarı kanserine yakalanmış. Evlerinin boya ve badana işlemleri için kullandıkları toprakta asbest minerali tespit edilen evler kanser saçmaya devam ediyor. Yaklaşık 40 hanesi bu şekilde topraktan yapılan evlerle dolu köyde vatandaşlar da çözüm bekliyor. Köy Muhtarı Hüseyin Şahin, zamanında kireç değil daha sonradan içerisinde asbest minerali olduğunu öğrendikleri ak toprağın evlerde kullanıldığını ifade etti.

Bu toprağın da solunum yoluyla vücuda karışıp akciğer zarı kanserine yol açtığını aktaran Şahin, “Köyümüzün bu topraklardan kurtulması için yeni bir yerleşim yeri istiyoruz. 3 yıldır kapımız çalınmıyor. Yeni neslin bu ölümlerden kurtulmasını istiyoruz. Devlet bununla ilgilenmeli. 3 yıldır gelen giden olmadı. Tedirginliğimiz sürüyor. İnceleme yapıyorlar fakat icraat yok. Yetkililer bu konunun üzerinde durmalı.” dedi.

Köy sakinlerinden Celalettin Ateş de köyün aşağı bölgesinden getirdikleri bu toprağın zamanında sıvada kullanıldığını ve bir çok akraba ve arkadaşlarının da buna bağlı olarak yakalandıkları kanser hastalığından ötürü hayatını kaybettiğini dile getirdi. Ateş, şunları söyledi: “Şimdiki evler beton yapılıyor ve boyanıyor. Ama yine taş evlerde sıvalar duruyor, kaybolmadı. Bunun çaresi bulunmalı. Ne icap ediyorsa devletin gereğini yapması lazım. Köylülerin bir çoğunun bunu yapmaya gücü yetmez. Burada da ihtiyarlar kaldı hep. Gençler dışarı çıktı. Bu devam edip gidiyor.”

Fatih Doğan da bir çok akrabasını bu sebepten dolayı kaybettiğini kaydederek, “Benim babamın annesi, babası ve amcalarım bu sebepten dolayı öldü. Yeni yerlerin yapılmasını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar